Αφού ξεπέρασε το ορόσημο της επετείου δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, χωρίς εκτεταμένα επεισόδια (περισσότερο απασχόλησαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια) η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της επιχείρησης:«νόμος και τάξη».
Και αυτό είναι η νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τέλους του έτους ή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου.
Με τις νέες διατάξεις, που όπως προβάλλουν κυβερνητικοί παράγοντες στοχεύουν στην αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των συνεπειών της, η έκταση των δρόμων που θα επιτρέπεται να καταλαμβάνει μια διαδήλωση θα εξαρτάται από το μέγεθός της. Για παράδειγμα αν πρόκειται για μια πορεία δεκάδων ατόμων θα επιτρέπεται να κινηθεί στο πεζοδρόμιο, ενώ αν συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες θα κλείνει τη μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Την εκτίμηση για τον όγκο της διαδήλωσης και αντίστοιχα τον χώρο που θα καταλαμβάνει θα κάνουν οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα για τον χρόνο πραγματοποίησης της.
Μπούσουλας για τις ρυθμίσεις όσον αφορά τις διαδηλώσεις, είναι το Προεδρικό Διάταγμα, που έφερε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου για περιορισμούς στις μικρές συναθροίσεις σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων. Σύμφωνα με το ΠΔ δεν επιτρεπόταν η κατάληψη όλου του οδοστρώματος για ιδιαίτερα μικρές συναθροίσεις, με την εκτίμηση του μεγέθους να ανατίθεται στις αστυνομικές αρχές.
Το σχετικό άρθρο του ΠΔ, που είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν το ακόλουθο:
«α. Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις. Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ' αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά έμεινε στα χαρτιά, αφού αποδείχθηκε ανεδαφική η εφαρμογή της. Το ίδιο μένει να φανεί στην πράξη και για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο 13ο συνέδριο της ΝΔ:
«Μόλις χθες, το κέντρο της Αθήνας ήταν πάλι κλειστό. Γιατί πάλι κάποιοι λίγοι θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους πολλούς. Και ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι ίδιοι, με το «έτσι θέλω» αποφάσισαν για τη ζωή όλων στην πρωτεύουσα. Των καταστημάτων και των πελατών, των κατοίκων και των περαστικών. Ακόμη και των ξένων επισκεπτών. Γιατί; Γιατί έτσι επέλεξαν εκείνοι που θέλουν την Ελλάδα εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη.
Ε, λοιπόν, όχι. Κανονικότητα -και η λέξη προέρχεται από τον «κανόνα». Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων».