πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Καταργείται και με νόμο η 13η σύνταξη!

Η βούληση της κυβέρνησης για κατάργηση της 13ης σύνταξης θα αποτυπώνεται και σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία βάζει τέλος στη συγκεκριμένη παροχή προς τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες – ίσως και μέχρι τα τέλη του μηνός - στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας θα περιλαμβάνεται ειδική διάταξη κατάργησης της 13ης σύνταξης.

Σημειώνεται ότι η παροχή στους συνταξιούχους, όπως διατέθηκε τον περασμένο Μάιο, είχε λάβει χαρακτήρα μόνιμου μέτρου, το οποίο έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ, άρα η κατάργησή του προϋποθέτει νομοθετική παρέμβαση.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν δόθηκε ποτέ 13η σύνταξη, αλλά επρόκειτο για μια προεκλογική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως και να ονομαστεί, 13η σύνταξη ή αλλιώς, η ουσία είναι ότι η συγκεκριμένη παροχή σε ετήσια βάση καταργείται. Και θεωρείται απίθανο οι συνταξιούχοι να ξαναπάρουν το όποιο βοήθημα, τέτοιου τύπου, καθώς μάλιστα είναι εκπεφρασμένη η αντίθεση της σημερινής κυβέρνησης στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής.  
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι το ποσό που δόθηκε το 2019 (γύρω στα 900 εκατ) ως 13η σύνταξη παραμένει στο σύστημα και θα διατεθεί ως μόνιμη συνταξιοδοτική δαπάνη. Μένει να φανεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πως θα διατεθεί.
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, είχε δεσμευθεί για την εκ νέου καταβολή του «έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων», όπως το χαρακτήρισε. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει στις εξαγγελίες του: «Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020».
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();