πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Εθνική: Εθελουσία, ή... «εξορία» στη Βαρυμπόμπη

Μετακινούνται και «μπαίνουν στο ψυγείο» όποιοι αρνούνται να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα εθελουσίας

Αναβρασμός επικρατεί στην Εθνική Τράπεζα, καθώς η διοίκηση κλιμακώνει τις πιέσεις σε εργαζομένους να αποχωρήσουν από την τράπεζα με ένταξη στο πρόγραμμα εθελουσίας και... εκτοπίζει όσους αρνούνται να αποχωρήσουν στο κτίριο της τράπεζας στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Βαρυμπόμπης, όπου έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της συμμετοχής στο σχέδιο «Ηρακλής».
Η συνδικαλιστική παράταξη «Πρόταση Προοπτικής» κάνει λόγο για «διωγμό» εργαζομένων στην Εθνική, σημειώνοντας ότι έχουν λάβει μεγάλη έκταση οι απειλές και οι πιέσεις στο προσωπικό να φύγει από την τράπεζα, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού που προωθεί η διοίκηση.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη επιστολή του στο προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, έκανε την πρώτη κίνηση για την αύξηση της πίεσης για αποχωρήσεις, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα λήξει στις 10 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα τεθεί σε ισχύ νέο πρόγραμμα με «αισθητά δυσμενέστερους όρους».
Μέσα στο 2019 έφυγαν επιπλέον 850 υπάλληλοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει αρκετά χρόνια για τη σύνταξη ή και νεότατοι συνάδελφοι με 10-15 χρόνια στην τράπεζα, όπως σημειώνει η «Πρόταση Προοπτικής».

Μεταθέσεις

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του τρέχοντος προγράμματος εθελουσίας εξόδου, η διοίκηση  έχει αρχίσει μεταθέσεις υπαλλήλων, που δεν έχουν κάνει δεκτές τις προτάσεις για αποχώρηση, στο κτίριο της Βαρυμπόμπης, όπου εδρεύει η ομάδα εργασίας για το σχέδιο «Ηρακλής».
Την Παρασκευή εκδόθηκαν αποφάσεις μετάθεσης 45 υπαλλήλων, που είχαν αρνηθεί να αποχωρήσουν, πολλοί από τους οποίους, σύμφωνα με καταγγελίες, μένουν σε μεγάλη απόσταση από το κτίριο στην Εθνική Οδό και θα υποχρεώνονται καθημερινά να διανύουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων για να μετακινούνται από και προς τον τόπο εργασίας τους.
«Το έργο “Ηρακλής”», τονίζεται στην ανακοίνωση της «Πρότασης Προοπτικής», «όπου το Νοέμβρη μετακίνησαν 55 συναδέλφους για 5 μήνες υποτίθεται και την Παρασκευή βγήκε νέα πράξη Διοίκησης για επιπλέον 45 συναδέλφους, λειτουργεί ανοιχτά ως προθάλαμος για εθελούσια. Τα Χριστούγεννα πίεζαν τους συναδέλφους να φύγουν, ότι θα τους μετακινήσουν στην Βαρυμπόμπη και άρα καλύτερα να επιλέξουν την εθελούσια».
Τα κριτήρια επιλογής όσων θα μετακινηθούν στην Βαρυμπόμπη έχουν εκδικητικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές. «Με ποια κριτήρια επιλέγουν τους συναδέλφους για το συγκεκριμένο έργο, που όπως ανακοινώθηκε θα στεγαστεί στο πρώην Κατάστημα Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας (711), στον κόμβο της Βαρυμπόμπης; Όποιον αρνείται να φύγει με εθελούσια ή όποιον αποφασίζει κάθε διευθυντής, τον εκδικούνται με μετακίνηση τόσων χιλιομέτρων»;
Κατάργηση θέσεων
Εν τω μεταξύ, η νέα οργανωτική δομή οδηγεί σε κατάργηση πολλών οργανικών θέσεων στο δίκτυο. «Σε όλα τα καταστήματα», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «κόπηκαν θέσεις υποδιευθυντών και προϊσταμένων ενώ οι συνάδελφοι από τα καταστήματα που κλείνουν χάνουν την οργανική θέση. Η Διοίκηση είπε στο ΣΥΕΤΕ ότι θα κοπούν 37 θέσεις ταμείων, και θέσεις chief teller που θα γίνουν απλοί προϊστάμενοι. Όποιος ταμίας φύγει, δεν αναπληρώνεται η θέση, ή όποιος ζητήσει μετάθεση, του προτείνουν θέση εκτός ταμείου».
Την ίδια ώρα, οι υπαινιγμοί του κ. Μυλωνά για κατάργηση του επιδόματος πτυχίου προκαλούν οργισμένη και ειρωνική αντίδραση από το Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΤΕ, που σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Είναι απίστευτο ότι ο κ. Μυλωνάς αγνοεί πως, όπως παγκοσμίως ισχύει, ο μισθός ενός πτυχιούχου είναι μεγαλύτερος από εκείνον που δεν έχει πτυχίο. Επομένως δεν κατανοούμε προς τι η αναφορά του στο επίδομα πτυχίου!».
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();