πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ασφαλιστικό: Γιατί αντιδρούν δημόσιοι & δημοτικοί υπάλληλοι -Τι (δεν) αλλάζει (πίνακες)

Στα «κάγκελα» βρίσκονται σήμερα σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, ενώσεις συνταξιούχων, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, δικηγόροι αλλά και… δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, πραγματοποιώντας πορείες και συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα.

Μπορεί, κατά την κυβέρνηση, ο νέος ασφαλιστικός νόμος να έχει «19 θετικές αλλαγές για τους εργαζόμενους», ωστόσο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ αντιδρούν καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, στο ν/σ «απουσιάζουν» αναγκαίες διατάξεις και δεν αναπληρώνονται τα «κενά» που άφησε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ:
  • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ανοίγει ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
  • Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).
Ειδικότερα, για το θέμα των εργαζομένων σε Δημόσιο και ΟΤΑ, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο, μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
Ο «ΚΑΝΟΝΑΣ»
Με βάση τον πίνακα που δημοσίευσε ο Ελ. Τύπος, αυτά είναι τα όρια που ισχύουν σήμερα για πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο:
 Επιπλέον, για όσα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό ν/σ, κάντε κλικ:
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();