Εν αναμονή απόφασης από τον Άρειο Πάγο σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας στον δημόσιο τομέα, στα Ειρηνοδικεία της Χώρας αναβάλλονται μαζικά οι σχετικές αγωγές εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των Δήμων, αλλά και του δημοσίου τομέα γενικότερα.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την περσινή αρνητική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του θέματος, πολλές εκκρεμείς αγωγές των δημοσίου δικαίου υπαλλήλων απορρίπτονται, πολλές χωρίς καν να συζητηθούν στο ακροατήριο.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου που έχουν ασκήσει αγωγή στα πολιτικά Δικαστήρια τηρούν στάση αναμονής και, εφόσον μπορούν, ζητούν την αναβολή των αγωγών τους, εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Τι θα γίνει, όμως, σε περίπτωση έκδοσης θετικής απόφασης του Αρείου Πάγου; Πώς θα επηρεάσει μία τέτοια απόφαση τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα;
Σύμφωνα με τη νομική ανάλυση του epoli.gr σε συνεργασία με τους εμπειρότατους νομικούς συνεργάτες του, για τους εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου που έχουν ασκήσει αγωγές, μία θετική απόφαση του Αρείου Πάγου θα αυξήσει κατακόρυφα την πιθανότητα ευδοκίμησης των αγωγών τους, καθότι τα πολιτικά Δικαστήρια, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται ο Άρειος Πάγος, θα έχουν ένα ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο κατά κανόνα θα ακολουθούν. Μπορεί, όμως, μια τέτοια απόφαση να επηρεάσει και τους με σχέση δημοσίου δικαίου υπαλλήλους που έχουν ασκήσει αγωγές ενώπιον τα διοικητικά δικαστήρια;
Αυτό είναι σαφώς πιο δύσκολο, καθότι τα διοικητικά δικαστήρια θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν αποκλείεται, όμως, κάτι τέτοιο να γίνει στην εξής περίπτωση:
Όποτε ανακύπτει διαφωνία επί νομικού ζητήματος μεταξύ Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτή καλείται να επιλύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), δηλαδή ένα Δικαστήριο που συγκροτείται από ανώτατους δικαστικούς και των δύο Δικαστηρίων. Η κρίση του Δικαστηρίου αυτού αποτελεί δεσμευτικό προηγούμενο για τα Δικαστήρια της ουσίας όλων των κλάδων. Επομένως, σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος εκδώσει απόφαση με την οποία θα κρίνεται ως αντισυνταγματική η κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, το νομικό αυτό ζήτημα θα μεταφερθεί στο ΑΕΔ. Εφόσον και το ΑΕΔ κρίνει ως αντισυνταγματική την διάταξη που επέφερε την κατάργηση, τότε η νομική αυτή άποψη θα επικρατήσει και θα μεταστραφεί η νομολογία των διοικητικών Δικαστηρίων της ουσίας με αποτέλεσμα την έκδοση θετικών αποφάσεων και για τους μόνιμους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ.
* Σε συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο «Λάμπρος Σ. Ντουματσάς & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468