πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Δημόσιο: Μετατίθενται κατά δύο μήνες αιτήματα πολιτών, εργαζομένων & διοικητικές προσφυγές

Κατά δύο μήνες μετατίθενται όλα τα αιτήματα πολιτών και εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και οι διοικητικές προσφυγές. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα ο υΠΕΣ τόνισε ότ το υπουργείο προκρίνει στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ την εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου και μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δια ζώσης. Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και για τα ΚΕΠ για τα οποία προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα τηλεδιασκέψεων μέσω του e:Presence, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis.

Tέλος, μετά τις καταγγελίες στην aftodioikisi.gr ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους δήμους να χρησιμοποιήσουν τα έκτακτα κονδύλια που τους χορήγησε το ΥΠΕΣ για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για τους εργαζόμενους.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κυριολεκτικά πρωτόγνωρη στην πατρίδα μας όπως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο στόχος μας είναι να εξέλθουμε από αυτή την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κινηθούμε όλοι με ψυχραιμία, ενότητα, αλληλεγγύη, πειθαρχώντας στις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων και στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Προτεραιότητες στον δημόσιο τομέα είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των πολιτών καθώς η λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κρίση του κορωνοϊού.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, καθώς και με όλα τα υπουργεία.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία 24ώρες την ημέρα με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας και την ΚΕΔΕ.

Επίσης, υπογραμμίζω ότι βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τους οποίους υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία.

Τα μέτρα για το δημόσιο που ήδη έχουν ληφθεί είναι τα εξής:

Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων γονέων με παιδιά έως 15 ετών με άδειες ειδικού σκοπού. Ήδη κάνουν χρήση αυτής της άδειας περίπου 15.000 χιλιάδες υπάλληλοι (Αυτός είναι ένας αριθμός που μέρα με τη μέρα αλλάζει).

Επιπροσθέτως δίνεται ειδική άδεια απουσίας σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν ήδη βαριές παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Η σχετική υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας έχει ήδη υπογραφεί και δημοσιεύεται μέσα στην ημέρα και οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους. (Τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν, αν θέλουν, εξ αποστάσεως).

Θεσπίζουμε άδεια αναρρωτική ειδικού σκοπού για όσους υπαλλήλους έχει δοθεί οδηγία για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e.presence μέσω των κωδικών του taxis και επομένως μπορούν να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και σε επικοινωνία από απόσταση με τους προϊσταμένους ή τους άλλους εργαζόμενους που συνεργάζονται στην υπηρεσία τους.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως.

Κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει, κατόπιν οδηγιών, το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες εφόσον κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες. Ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας ως προς το ωράριο.

Προκρίνουμε σε όλο το δημόσιο την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αυτό ισχύει και στα ΚΕΠ σε πολύ λίγες ημέρες. Μεριμνά ήδη γι αυτό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το οποίο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μετατίθεται κατά 2 μήνες κάθε προθεσμία στο δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου αυτού του χρόνου η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ. Αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται στους δήμους της χώρας και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Μεριμνήσαμε για την αδιάλειπτη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών καθώς και των νομικών τους προσώπων με συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς. Έχουν δοθεί οδηγίες για την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Αυτοδιοίκηση τους δήμους και τις Περιφέρειες καθώς τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες τους οι οποίοι δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη για να λειτουργούν οι πόλεις και οι γειτονιές κανονικά. Δώσαμε για τον σκοπό αυτό έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων €. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες έχουν τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις σε προμήθειες υλικού που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η καθαριότητα οργανώνεται από τους δήμους τουλάχιστον σε δύο βάρδιες για να διασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση θα λειτουργεί κανονικά. Οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με τους εργαζομένους ιδίως στον τομέα της καθαριότητας που επιτελούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο έργο. Η έκτακτη χρηματοδότηση αφορά και την προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας για αυτούς τους εργαζομένους στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν και θα έχουν και την επόμενη μέρα της κρίσης τη στήριξη της πολιτείας.

Ενισχύουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις.
Εντάσσονται σε αυτό οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, τα οποία δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη από φάρμακα από είδη πρώτης ανάγκης. Συμπολίτες μας που έχουν έναν παραπάνω λόγο να μείνουν στο σπίτι τους.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Γιώργος Ευγενίδης (ΣΚΑΪ και Reader.gr):Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εδώ και μέρες ανακοινώσει ένα πλέγμα δράσεων για όλο τον Δημόσιο Τομέα. Είναι έτοιμο το σύστημα για μια παρατεταμένη καραντίνα, δίμηνης διάρκειας, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός;

Όπως εξήγησα κάθε υπουργείο και κάθε υπηρεσία, έχει διαμορφώσει, με συγκεκριμένες οδηγίες, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την κρίση.

Απόστολος Μιχαλούδης (ΑΠΕ):Λόγω της εκτεταμένης χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών αυτό το διάστημα, είναι διασφαλισμένο ότι η εργασία εξ αποστάσεως των υπαλλήλων του Δημοσίου και η σχετική εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται απρόσκοπτα, κοινώς χωρίς να πέφτει το σύστημα;

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πάρει όλα τα σχετικά μέτρα προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε

Παναγιώτα Μπίτσικα (Documento): Υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση αδειών ειδικού σκοπού στο Δημόσιο;

Προανέφερα ότι οι εργαζόμενοι του δημοσίου οι οποίοι έχουν κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού έως τώρα είναι 15.000

Παναγιώτα Μπίτσικα (Documento): Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών με το οποίο ζητείται από φορείς του Δημοσίου του Νομού ονομαστικός κατάλογος όσων έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δεν το γνωρίζω. Αλλά το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής θεσμός και λειτουργεί μόνο της με τις δικές της διαδικασίες.

Φίλιππος Πανταζής (εφημερίδα «Δημοκρατία» και ιστοσελίδα euro2day.gr)4. Λόγω της έκτακτης κατάστασης, έχετε προβλέψει ειδική άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εκτός από τους καρκινοπαθείς και τους μεταμοσχευμένους, ποιοι άλλοι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου;

Το ανακοίνωσα προ ολίγου. Ύστερα από την επικοινωνία που είχε το υπουργείο Εσωτερικών με την Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολόγων υπό την προεδρία του κ. Τσιόδρα, έχει δοθεί η συγκεκριμένη πλέον οδηγία. Αφορά ασθενείς που έχουν βαριές πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, αρρύθμιστοσαγχαρώδη διαβήτη, ή έχουν καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι.

Θανάσης Μπέλτσος (OTAVoice.gr): Σχεδιάζετε να υπάρξει η δυνατότητα προσλήψεων σε ειδικότητες που απαιτούνται, κυρίως στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας, εκτός των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ για λόγους εθνικής ανάγκης; Σας έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα από την Αυτοδιοίκηση;

Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χαρδαλιάς, έχει απόλυτη εξουσία, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, να προσλάβει, όποιον θεωρεί ότι χρειάζεται, και να αποσπάσει από οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου, οποιονδήποτε εργαζόμενο χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, με την οποία επαναλαμβάνω είμαστε σε στενότατη καθημερινή συνεργασία, έχει ήδη θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να κάνει έκτακτες προσλήψεις εργαζομένων μέχρι τέσσερις μήνες.

Tάνια Γεωργιοπούλου (Καθημερινή): Δεδομένου ότι σε πολλούς δήμους οι υπάλληλοι έχουν αξιοποιήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού πώς θα εξασφαλιστεί ότι θα μπορούν να στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες ή όσους βρίσκονται σε καραντίνα;

Γι’ αυτό το λόγο μετακινούμε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»- το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή για να προστατευθούν ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που είναι μόνοι τους- εργαζόμενους που είναι σε άλλα προγράμματα. Όπως τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ. Επίσης επαναλαμβάνω ότι οι Δήμοι έχουν κατά παρέκκλιση των διατάξεων τη δυνατότητα να προσλάβουν για τέτοιου είδους σκοπούς εργαζόμενους για 4 μήνες.

Χρήστος Βούζας (aftodioikisi.gr): Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ με τις πρόσθετες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Θα περιέχονται όσες ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ή θα προστεθούν και άλλες;

Έχω απαντήσει την ερώτηση, έχει ήδη υπογραφεί ΚΥΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας και θα δημοσιευθεί εντός της ημέρας για να τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

Επαναλαμβάνω τη σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα κάνουμε τα πάντα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Είμαστε όλοι ένα σε αυτήν την κρίση. Μένουμε σπίτι. Θα τα καταφέρουμε. Καλή δύναμη σε όλους.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (εκτός «αέρα») και δεν ήταν χρονικά ή τεχνικά δυνατόν να απαντηθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

Μαρία Μαγκλάρα (ΕΡΤ): θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών;

Όπως απάντησα κάθε υπουργείο και κάθε υπηρεσία έχει συγκριμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο εφ’ όσον εφαρμοσθεί θα περιλαμβάνει τη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Μαρία Μαγκλάρα (ΕΡΤ): Τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν, μπορούν να κάνουν τεστ;

Οτιδήποτε αφορά θέματα υγείας να απευθυνθείτε στο υπουργείο Υγείας.

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη (ΑΥΓΗ): Πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν για την κάλυψη αναγκών για το επόμενο δίμηνο;

Θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ήδη έχουμε κάνει έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

Άρης Χατζηγεωργίου (ΕΘΝΟΣ): Η κατάσταση οδηγεί σε αναστολή διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ;

Μόνο για τις περιπτώσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();