Κορωνοϊός: Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους εργασίας (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους εργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, βασική υποχρέωση των εργοδοτών είναι η λήψη κάθε μέτρου που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι, που τυχόν παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία τους (N. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»). Στο πλαίσιο αυτό, υποχρέωση των εργοδοτών, σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας, εφόσον απασχολείται, αποτελεί και η λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της διάδοσης της νόσου στους χώρους εργασίας και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν ιδίως στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, μέσα από την ενημέρωσή τους και τη διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων για το σκοπό αυτό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι εργοδότες θα πρέπει: 
  • Να παρέχουν τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών, όπως σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, όπου είναι διαθέσιμοι νιπτήρες ή αλκοολούχο αντισηπτικό σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι οι αίθουσες αναμονής, οι διάδρομοι και οι χώροι ανάπαυσης. 
  • Να μεριμνούν για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των επιφανειών στο χώρο εργασίας (π.χ. γραφεία ή τραπέζια) ή αντικειμένων (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, επιφάνειες στα ασανσέρ, κλπ), με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό. 
  • Να μεριμνούν για την εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα. 
  • Να ενημερώνουν για τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας, στις επιχειρήσεις όπου απασχολείται, και να συμβουλεύονται το σχετικό ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο από τον ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής. 
  • Σε περίπτωση που εργαζόμενοι της επιχείρησης χρειάζεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην εξάπλωση της επιδημίας (χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports). 
  • Πριν αποφασιστεί το ταξίδι, να συνυπολογίζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι που προκύπτουν, ιδίως όταν πρόκειται για περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού SARS– CoV-2. 
  • Επιπλέον πηγές πληροφόρησης με σχετικό διαθέσιμο υλικό αποτελούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (https://www.who.int) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης Νοσημάτων (https://www.ecdc.europa.eu, και https://www.ecdc.europa.eu/en/coronavirus). 
  • Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των εργαζομένων αναφέρουμε ότι θα πρέπει: 
  • Να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, καθώς η προσεκτική υγιεινή των χεριών αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα, ή να γίνεται χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού και να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. 
  • Να εφαρμόζουν τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής προς αποφυγή της μετάδοσης μέσω σταγονιδίων: π.χ. να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται. 
  • Σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτωματολογία (πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή) ή σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εργαζόμενοι με υποκείμενα νοσήματα, όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθειες και ηπατοπάθειες. 
Από το Blogger.