Την ώρα που η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα όλο και χειροτερεύει, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που δεν προστατεύονται από τα τζάμια γκισέ (όπως στις τράπεζες), αλλά βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κοινό, είτε δέχονται αιτήσεις & έγγραφα, είτε συνομιλούν με κόσμο, ανησυχούν για την υγεία τους.
Η κυβέρνηση, ναι μεν ανακοίνωσε μέτρα για τα ωράρια, για τις τηλεδιασκέψεις και την τηλεργασία στο ευρύτερο Δημόσιο, αλλά δεν εστίασε σε πιο «ειδικά» μέτρα για την προστασία της υγείας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που είναι «έκθετοι» στο κοινό, κάτι που και οι ίδιοι επιθυμούν (μέσω π.χ. μιας πιο «εξειδικευμένης» εγκυκλίου).
Πολλοί μάλιστα εξ’ αυτών ζητούν «ειδική μέριμνα» και όχι απλώς να εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο κανόνων, ατομικής-συλλογικής προστασίας, που έχει εκδώσει το υπ. Υγείας.
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι μιλώντας στο ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να εξυπηρετούν το κοινό υπάλληλοι που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ χθες εκδόθηκε και εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για άδειες, μειωμένο ωράριο & γενικά μέτρα πρόληψης.
Οι καταγγελίες
Καταγγελίες όμως που έφτασαν στην aftodioikisi.gr, από εργαζόμενους σε δημαρχεία, λένε ότι «υπάρχει φόβος διότι καθημερινά δεν ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν» και ότι «συνεχώς είναι με ένα αντισηπτικό στο χέρι».
Πολλοί δήμαρχοι γνωρίζουν την κατάσταση αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, πέρα από το να προμηθεύσουν με αντισηπτικά ή μέσα ατομικής προστασίας τις υπηρεσίες ή να εκπονήσουν «σχέδια έκτακτης ανάγκης», σε περίπτωση που χειροτερέψει η κατάσταση.
Στο Δ. Πατρέων πάλι, εφάρμοσαν μια άλλη τακτική: «…σε όσες υπηρεσίες εξυπηρετούν κοινό, θα υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα ρωτάει κάθε προσερχόμενο αν είναι εμπύρετος, ώστε να καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα εξυπηρετηθεί με ασφάλεια…!».
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ να δουν ξεχωριστά και πιο ουσιαστικά το θέμα.