πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

“Οι 7 βασικές αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι Δήμοι”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ

Έχει χαρακτηριστεί ως “Hi-tech” Δήμαρχος – αλλά στη συνέντευξή του αφιέρωσε μόλις 5-6 σειρές σε “αυτό” – αντίθετα, όπως και οι συνάδελφοί του Δήμαρχοι τις κρισιμότατες αυτές ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, “προβάλλει” το πρόσωπο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα “φέρει”. Το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ. «...Αλλού θα βρισκόμασταν εμείς και αλλού η κοινωνία (σσ για την έγκαιρη αναβολή του μεγάλου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ)» ή το «...Δεν θα ξεχάσω ένα συμβάν, ακριβώς στην κορύφωση της πανδημίας, όταν -όπως κάθε μέρα- πέρασα από το τηλεφωνικό κέντρο της Βοήθειας στο Σπίτι του Δήμου μου, για να μάθω πώς πήγε η μέρα, τί προβλήματα είχαμε, αν πρέπει να βοηθήσω κάπου. Η συντονίστρια μου είπε...» ή και το «...Δεν θα σας πω τα κλασσικά και μάλλον λαϊκίστικα για τα “δίκαια αιτήματα που θα μας βρουν δίπλα τους” (σσ εργαζόμενοι). Δεν τολμώ να τα πω όταν στον προθάλαμο του γραφείου μου δυστυχώς καθημερινά περιμένουν δεκάδες άνεργοι νέοι», λέει...
Όμως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είναι Θεσμός. Υπηρετεί τόσο πολίτες, όσο και εκπροσωπεί τους συναδέλφους του. Και στη συνέντευξή του στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr το αποδεικνύει. Με σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις, προτάσεις τεκμηριωμένες. «Θα ξεχωρίσω 7 βασικές αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι Δήμοι»«Σε 3 φράσεις οι θέσεις μας για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό» και φυσικά τι πιο ξεκάθαρο και αποδεδειγμένο από την εξυπηρέτηση 700.000 περίπου συνανθρώπων μας τις ημέρες αυτές της δοκιμασίας ολόκληρης σχεδόν της Ανθρωπότητας...
Η συνέντευξη
«Αυτονόητη η αναβολή του Συνεδρίου μας. Η Αυτοδιοίκηση έχει μάθει να ζει ΜΕ την κοινωνία και να σχεδιάζει ΜΑΖΙ με τους πολίτες»
Κύριε Πρόεδρε, πολύ πριν από τη λήψη ακόμη και των πρώτων μέτρων κατά της πρωτόγνωρης για την Πατρίδα μας, πανδημίας του κορωνοϊού, με πρωτοβουλία σας και στη συνέχεια σύμφωνη γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναβλήθηκε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ της 16ης και 17ης Μαρτίου, για τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι σκεφτήκατε εκείνη την ώρα και οδηγηθήκατε στην τόσο έγκαιρη και ορθή ως καθημερινά αποδεικνύεται - δυστυχώς - πρωτοβουλία;
«Tο αυτονόητο κ. Κουφάκη. Βλέποντας αυτό που έρχεται, αντιλήφθηκα ότι αλλού θα βρισκόμασταν εμείς και αλλού η κοινωνία. Εμείς θα συζητούσαμε τα σοβαρά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, όμως η κοινωνία θα ζούσε μακριά από αυτά, μέσα στο φόβο και την αβεβαιότητα για αυτήν την πρωτοφανή πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη. Και επειδή η Αυτοδιοίκηση έχει μάθει να ζει ΜΕ την κοινωνία και να σχεδιάζει ΜΑΖΙ με τους πολίτες, πήρα την απόφαση να προτείνω την αναβολή του. Και για λόγους ουσίας, αλλά προφανώς και για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Άλλωστε σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έπρεπε να είμαστε κλεισμένοι σε «τέσσερις τοίχους», αλλά έξω, δίπλα στους πολίτες και τις υπηρεσίες μας.»
Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μνημειώδες κεφάλαιο για την Αυτοδιοίκηση ακόμη και του μέλλοντος. Πόσο ξεκαθαρισμένες είναι οι θέσεις σας, για τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι Δήμοι;
«Η Αυτοδιοίκηση ωριμάζει, περνά σε μία νέα εποχή, με νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες, όχι γιατί αυτό αποτελεί απωθημένο των Δημάρχων, αλλά απαίτηση της κοινωνίας. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Και αυτές πρέπει να τις συμφωνήσουμε πριν μπούμε στην κουβέντα. Θέλουμε να αποκεντρώσουμε το Κράτος; Πιστεύουμε πως, πηγή πολλών δεινών των τελευταίων δεκαετιών είναι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων; Ήρθε η ώρα να κάνουμε τομές ή απλώς να επανα-διατυπώσουμε έναν κώδικα για τους Δήμους, που θα αποτελεί συρραφή παλιών αντιλήψεων και ιδεών; Αν ισχύει το πρώτο, τότε στόχος μας θα πρέπει να είναι μία νέα Αυτοδιοίκηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με άποψη και ευθύνη για την πρωτοβάθμια υγεία και παιδεία, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα σε αυτή και τους άλλους βαθμούς εξουσίας.»
Ποιες πρέπει να είναι αυτές τόσο θεμελιακά, όσο και ως πρώτες σκέψεις;
«Πολλές, αλλά θα ξεχωρίσω 7 βασικές:
1. Οικονομική αυτοτέλεια. Να γνωρίζουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματά τους.
2. Διακριτός ρόλος στο νέο ΕΣΠΑ. Να αποφασίζουμε εμείς για τα έργα και τις παρεμβάσεις στις περιοχές μας.
3. Κατάργηση των περιττών ελέγχων και επιτάχυνση αυτών που θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να διατηρηθούν.
4. Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τη σημερινή τους μορφή και καταμερισμός των αρμοδιοτήτων τους στον Α’ και Β’ Βαθμό.
5. Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών από την αρχή. Διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μην αναγκαστεί ξανά ο δημότης να έρθει στο Δημαρχείο. Τουλάχιστον όχι για δουλειά ή για να κάνει τον κλητήρα μας.
6. Σαφής προσανατολισμός σε αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι αναπλάσεις, αλλά δε θα κρατήσουν από μόνες τους, τους νέους μας πίσω.
7. Πλέον, και λόγω των τελευταίων γεγονότων, ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων μετά την κρίση με τον COVID-19.»

«Αν θέλεις να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε με παρέα. Εξαιρετικά ευτυχής η συγκυρία που στην κεφαλή της ΕΝΠΕ βρίσκεται ο Απόστολος»

Μετά την κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών των ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε. το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαρτίου, για το ίδιο θέμα, δηλώσατε μεταξύ άλλων: «…Είναι σημαντικό να δουλέψουμε μαζί. […] Δε συμφέρει την Αυτοδιοίκηση να φαινόμαστε διχασμένοι. Μπορεί να συμφέρει κάποιους που δεν θέλουν την αυτοδιοίκηση στην πρωτοπορία. Κάποιοι μπορεί να μην θέλουν δυνατή την Αυτοδιοίκηση». Είναι χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας σας ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ;
«Η λέξη συνεργασία, με χαρακτηρίζει γενικότερα. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε στόχους. Ο καθένας μόνος του, μπορεί απλώς να είναι ένα φωτισμένο παράδειγμα για μια συγκεκριμένη περίοδο. Με εκφράζει άλλωστε απόλυτα το ρητό: «Αν θέλεις να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε με παρέα». Και η Αυτοδιοίκηση έρχεται από μακριά και οφείλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Ήδη, αυτές οι συνεργασίες αποδίδουν, είτε με τις καλές πρακτικές που ανταλλάσσουν οι Δήμοι σε θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών, είτε με συνέργειες με ιδιωτικούς και συλλογικούς φορείς στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Άλλωστε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ μπήκαν σε μία νέα περίοδο με νέες διοικήσεις και είναι εξαιρετικά ευτυχής η συγκυρία στην κεφαλή της ΕΝΠΕ να βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος σαν τον Απόστολο, με τον οποίο ήδη έχει δομηθεί μία σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης.»
Μένοντας στο ίδιο ερώτημα. Ποια είναι η φιλοσοφία σας αυτή σε σχέση τόσο με τον β’ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Κυβέρνηση, όσο και τους Δημάρχους; Ποιο είναι το “στίγμα” του νέου Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας;
«Η ειλικρίνεια των προθέσεων, η τεράστια διάθεση για διάλογο και συνεργασία, αλλά και η οριοθέτηση διακριτών ρόλων.
Με τους μεν συναδέλφους μου Δημάρχους, η σχέση είναι ξεκάθαρη. Να γίνει η ΚΕΔΕ ένα εργαλείο καθημερινής υποστήριξης των Δήμων, και ειδικά των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, που λόγω της υποστελέχωσης, προσπαθούν παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, να μείνουν όρθιοι.
Με τον Β’ βαθμό, αυτό που σχολιάσαμε λίγο πριν.
Με τη δε εκάστοτε Κυβέρνηση, η πρόθεση να παλέψουμε από κοινού λύσεις προς όφελος των πολιτών, χωρίς όμως να κάνουμε πίσω σε θέματα που θα πλήξουν την καταστατική θέση των αιρετών, αλλά και το ζωτικό χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Οι Δήμοι οφείλουμε να αναδείξουμε εκ νέου τον σπουδαίο ρόλο μας στις κοινωνίες, αυτές που στηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, αυτές που σε μας προστρέχουν σε κάθε δυσκολία ή έκτακτη κατάσταση, σαν αυτή που διανύουμε αυτή την τόσο περίεργη περίοδο.»

«Δήμος και εργαζόμενοι είναι έννοιες ταυτόσημες. Μα οι Δήμοι μας είναι οι εργαζόμενοι σε αυτούς»

Εργαζόμενοι στους Δήμους. Πόσο ψηλά είναι στην ατζέντα του Προέδρου της ΚΕΔΕ; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αυτούς;
«Δήμος και εργαζόμενοι είναι έννοιες ταυτόσημες. Μα οι Δήμοι μας είναι οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Όσο και αν δεν μας αρέσει, οι Δημοτικές Αρχές έρχονται και παρέρχονται. Αυτοί που μένουν, είναι οι εργαζόμενοι στους Δήμους, γι’ αυτό ευθύνη μας είναι να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα συνεργασίας μαζί τους έτσι ώστε οι Δήμοι να έχουν συνέχεια και συνέπεια.
Προφανώς κάθε Δημοτική Αρχή έχει το δικό της όραμα και το δικό της τρόπο δράσης, η επιτυχία ή αποτυχία της όμως κρίνεται σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να κάνει το όραμά της, κτήμα των εργαζομένων των Δήμων. Να τους κάνει συμμέτοχους και συνοδοιπόρους σε νέες πρακτικές και αντιλήψεις για τη σύγχρονη διοίκηση, να τους παρακινήσει να βρουν την ομορφιά της δημιουργίας, μέσα από μία θεωρητικά βαρετή διαδικασία, όπως αυτή της καθημερινότητας του Δημοσίου.
Για το λόγο αυτό, δεν θα σας πω τα κλασσικά και μάλλον λαϊκίστικα για τα «δίκαια αιτήματα που θα μας βρουν δίπλα τους». Δεν τολμώ να τα πω όταν στον προθάλαμο του γραφείου μου δυστυχώς καθημερινά περιμένουν δεκάδες άνεργοι νέοι. Θα πω μόνον ότι, θέλω να πραγματικά να στήσουμε δομές στους Δήμους μας, για την περαιτέρω εξέλιξη και επιμόρφωση των εργαζομένων μας, έτσι ώστε να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και αφού φύγουμε εμείς.»
Αναμένεται κάποια συνάντηση με τον εκπρόσωπό τους; Την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.;
«Έχουμε ήδη συναντηθεί και με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και με την ΠΟΠ-ΟΤΑ στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ενώ όποτε χρειάστηκε, συνεργαστήκαμε και τηλεφωνικά.
Αυτό που ξεκαθάρισα και στα δύο σωματεία, είναι πως για μένα η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός. Δεν κάνω το «αγροτικό» μου σε αυτή. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στους κόλπους της, την αγαπώ όσο και αυτοί, συνεπώς, παρότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε πάντα μαζί τους, να γνωρίζουν ότι τα κίνητρά μου θα είναι πάντα αυτοδιοικητικά.»

«Ισότιμη κατανομή και ανάληψη ευθύνης στο τεράστιο εθνικό ζήτημα του Μεταναστευτικού / Προσφυγικού»

Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Το πιο μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω των έκτακτων, τρεχουσών συνθηκών. Σε “τρεις γραμμές”. Ποια η θέση των Δημάρχων;
«Σε 3 φράσεις, λοιπόν:
- Αλληλεγγύη στους κατοίκους των νησιών και στους εκεί Δήμους και Δημάρχους.
- Ισότιμη κατανομή και ανάληψη ευθύνης από όλους μας, σε αυτό το τεράστιο Εθνικό ζήτημα. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα και πονηράδες.
- Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα από εμάς, αλλά και από την Ευρώπη, που οφείλει να δει το πρόβλημα των συνόρων μας ως πρόβλημα των συνόρων της.»

«Πολύ περισσότερο από την όποια οικονομική ή υγειονομική κρίση αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι η αδιαφορία και η μη συμμετοχή»

Δημήτρης Παπαστεργίου. Hi-tech αλλά όχι virtual Δήμαρχος. Είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που θέλει να “δώσει” τόσο ως Δήμαρχος Τρικκαίων, όσο και ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ;
«Προφανώς και όχι. Άλλωστε πάντα πίστευα ότι η τεχνολογία είναι το μέσο και όχι ο προορισμός. Άλλωστε - αφού εκλεγούμε - δεν κρινόμαστε από τα πιστεύω ή τις προθέσεις μας, αλλά από την αποτελεσματικότητά μας. Και για να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, πρέπει να πείσουμε πως και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε.
Να καινοτομήσουμε, να εκπλήξουμε θετικά, να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τις κοινωνίες μας. Να δείξουμε τις ίδιες επιδόσεις και στις ψηφιακές τεχνολογίες όσο και στις κοινωνικές πρωτοβουλίες. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και όχι μόνο το εύκολο και εύπεπτο εφήμερο πολιτικό όφελος. Να διοικήσουμε χωρίς να μας νοιάζει η προσκόλληση και παραμονή στην καρέκλα. Να αποδείξουμε ότι διοικούμε με ξεκάθαρες προθέσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις και να φέρουμε τον κόσμο μαζί μας, να συμμετέχει και να προτείνει. Γιατί πολύ περισσότερο από την όποια οικονομική ή υγειονομική κρίση, αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι η αδιαφορία και η μη συμμετοχή.»

«Είμαστε οι τελευταίοι που θα εγκαταλείπαμε τη μάχη»

Κλείνουμε τη συνέντευξη κ. Πρόεδρε, όπως την ξεκινήσαμε. Ποιος ο ρόλος – προσφορά των Δήμων στην πρωτόγνωρη για την Πατρίδα μας, πανδημία του κορωνοϊού;
«Πάρα πολύ σημαντικός και αναγνωρίστηκε από όλους. Τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους ανθρώπους που στάθηκαν στην “πρώτη γραμμή” του αγώνα μαζί μας, την ίδια την κοινωνία.
Οι Δήμοι και οι εργαζόμενοί τους για μία ακόμη φορά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δικαιώνοντας την άποψη πως, είμαστε οι τελευταίοι που θα εγκαταλείπαμε τη μάχη, θα κλείναμε τα Δημαρχεία, θα αφήναμε την κοινωνία μόνη της.
Μαζί με το Κράτος, το οποίο στάθηκε ξεκάθαρα στο ύψος των περιστάσεων, δημιουργήσαμε δομές έτσι ώστε κανείς συνάνθρωπός μας, να μην είναι και να νοιώθει μόνος του.
Με τις διευρυμένες κοινωνικές μας υπηρεσίες φτάσαμε παντού, σε κάθε σπίτι πόλης ή χωριού. Με τo «Βοήθεια στο Σπίτι» στηρίξαμε κοντά στους 80.000 ωφελούμενους, ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και ευπαθείς ομάδες. Με τη διανομή τροφίμων “πόρτα-πόρτα” μέσω του ΤΕΒΑ, εξυπηρετήσαμε πάνω από 210.000 οικογένειες, σχεδόν 700.000 ανθρώπους. Με μέσα που εξασφαλίσαμε μέσω συνεργασιών και χορηγιών, γυρίσαμε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μην αφήσουμε καμία οικογένεια χωρίς τα βασικά. Και στο σημείο αυτό θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δεν σταμάτησαν ούτε μέρα να προσφέρουν υλικά και υπηρεσίες, επιχειρήσεις και εθελοντές, αλλά πάνω από όλους τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση.
Οι Δήμοι έμειναν ανοιχτοί, καθαροί χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων στην καθαριότητα και ασφαλείς, με τη συνδρομή της Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν θα ξεχάσω ένα συμβάν, ακριβώς στην κορύφωση της πανδημίας, όταν - όπως κάθε μέρα - πέρασα από το τηλεφωνικό κέντρο της Βοήθειας στο Σπίτι του Δήμου μου, για να μάθω πώς πήγε η μέρα, τί προβλήματα είχαμε, αν πρέπει να βοηθήσω κάπου. Η συντονίστρια μου είπε με ένα φοβερά αυθόρμητο αλλά και ανθρώπινο χαμόγελο: «Δήμαρχε, όλα καλά, τα προλάβαμε όλα και σήμερα Δεν αφήσαμε κανέναν αβοήθητο». Αυτό το χαμόγελο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης για το οποίο αξίζει κανείς να ασχολείται.»  
Ακολουθεί η συνέντευξη (επισυναπτόμενο αρχείο) σε μορφή .pdf [ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ] 
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();