πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Δημόσιο: Θα καλύψει μέρος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Το Δημόσιο θα καλύπτει μέρος του μισθού εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό τόνισε κατά τη συνέντευξή του στον Σκάι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, 20.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους και θα υπάρξουν πολλές ακόμη «όταν θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία», συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία. «Το κράτος, τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει (πίσω) η επιχείρηση ή δεν θα λειτουργεί η επιχείρηση, θα συνεχίσει να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι εξετάζεται επιδότηση μισθών 40% ή 60%, είπε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα μοντέλα έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία (μοντέλο Kurzarbeit), καθώς προβλέπεται να ενταχθεί στο κοινοτικό Ταμείο-ομπρέλα για την απασχόληση «SURE» και να χρηματοδοτηθεί από τα 100 δισ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων.

Μάλιστα, το μέτρο είναι πιθανόν να ισχύσει έως τα τέλη του 2020, καθώς αναμένεται νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();