πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αποκλειστικό: Βγαίνουν ψηφιακά 80.000 εκκρεμείς συντάξεις – Ποιους αφορά

Απόφαση-σταθμός από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έρχεται να βάλει τέλος στη λίστα των εκκρεμών συντάξεων θέτοντας σε αναδρομική ισχύ την ψηφιακή έκδοση συντάξεων από την 1/1/2017 για σχεδόν 80.000 εν αναμονή αιτήσεις λόγω θανάτου από όλα τα ταμεία και λόγω γήρατος από τον ΟΓΑ!

Σύμφωνα με την απόφαση την οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στο εξής η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης θα γίνεται μόνον ηλεκτρονικά για όλες τις κατηγορίες ενώ η ψηφιακή σύνταξη, που ξεκινά πιλοτικά από τον Ιούνιο, θα αφορά σε πρώτη φάση τις αιτήσεις λόγω θανάτου από όλα τα ταμεία και λόγω γήρατος από τον ΟΓΑ. Η έκπληξη της απόφασης είναι ότι θα αφορά και τις εκκρεμείς αιτήσεις από 1/1/2017 για τις ίδιες κατηγορίες, όπως προβλέπει το άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης!
Η έκδοση σύνταξης σε «μία μέρα», που είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, θα εφαρμοστεί, με τη σημαντική αυτή απόφαση του υπουργού Γιάννη Βρούτση, αλλά και με την καθοριστική συμβολή του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, όχι μόνο σε νέες αιτήσεις, όπως λέει ο νόμος 4670/2020, αλλά και σε περίπου 80.000 παλιές αιτήσεις από το σύνολο των συντάξεων που εκκρεμούν και είναι σε αναμονή για πάνω από 3 χρόνια.
Η μόνη προϋπόθεση για τους εν αναμονή από το 2017 και μετά συνταξιούχους είναι να υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα απονομής συντάξεων.
Η έναρξη της ψηφιακής έκδοσης συντάξεων προγραμματίζεται, λόγω κορονοϊού, για τις 21 Ιουνίου 2020 και θα αποτελέσει την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους αυθημερόν από τη στιγμή που θα υποβάλλουν επιτυχώς την αίτηση, η οποία καθίσταται υποχρεωτικά ηλεκτρονική από εδώ και πέρα για όλους τους ασφαλισμένους.
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για την ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων προβλέπει τα εξής:
Αρθρο 1:
  • Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.
  • Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
  • Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τη χρήση των κωδικών που χρησιμοποιούν στο Taxisnet και καταχωρούν τον ΑΜΚΑ και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η καταχώρηση του e-mail είναι απαραίτητη γιατί εκεί θα σταλεί η συνταξιοδοτική απόφαση. Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις αναζητούνται αυτόματα χωρίς εμπλοκή του ασφαλισμένου.
Αρθρο 2:
  • Οι αποφάσεις συνταξιοδότησης για αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης λόγω θανάτου και απονομής σύνταξης λόγω γήρατος σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης, εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ».
  • Η έκδοση των εν λόγω αποφάσεων σύνταξης γίνεται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληρωμών συντάξεων όσον αφορά στις αιτήσεις για σύνταξη λόγω θανάτου και των διαθέσιμων δεδομένων χρόνου ασφάλισης όσον αφορά στις περιπτώσεις απονομής σύνταξης γήρατος από τον ΟΓΑ.
  • Κάθε απόφαση εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου περιλαμβάνει τα στοιχεία για τη θεμελίωση του δικαιώματος που ελήφθησαν υπόψη, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, τις διατάξεις με βάση τις οποίες κρίθηκε το αίτημα συνταξιοδότησης, την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης κ.ά.
  • Ο ασφαλισμένος μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης στον ΕΦΚΑ.
Αρθρο 3:
  • Αιτήματα απονομής σύνταξης γήρατος ΟΓΑ ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 ως την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», δύναται να εντάσσονται στη διαδικασία απονομής ψηφιακής σύνταξης κατόπιν πρόσληψης των δικαιούχων και την υποβολή νέας ηλεκτρονικής αίτησης στην οποία θα καταχωρείται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής του αιτήματος για τον υπολογισμό των αναδρομικών που οφείλονται.                                                                                                          Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();