πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κοροναϊός : Η …χαρά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος λέει ο λαός μας και από ότι φαίνεται η πανδημία του κοροναϊού είναι μια ακόμα ευκαιρία για να πληθαίνουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Κατάλογος χωρίς τελειωμό…

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ εκατοντάδες καταγγελίες είναι οι καταγγελίες που δέχεται τόσο το ίδιο όσο και σωματεία σε όλη την Ελλάδα για εργοδοτική αυθαιρεσία.


Οι καταγγελίες αφορούν εκβιασμούς που γίνονται σε χιλιάδες εργαζόμενους από τους εργοδότες τους όπου οι τελευταίοι ζητούν από τους υπαλλήλους τους να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ!
Μάλιστα οι μορφές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των εκβιασμών ποικίλουν και όπως καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) οι εργοδότες αξιοποιούν όλο το «αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την ουσιαστική κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. ΣΕΠΕ).
Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να τους δώσουν μέρος ή όλο το ποσό των 800 ευρώ (από το έκτακτο επίδομα) όπως γίνεται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.
Ζητούν επίσης από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση και υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους
Φαίνεται επίσης να πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν «οικιοθελείς αποχωρήσεις».
Επίσης τους καλούν να δουλέψουν «κρυφά» σε λειτουργίες επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή (π.χ. να φτιάξουν αποθήκες).
Ενώ ακόμη τους ζητούν να αποδεχτούν την αναστολή της σύμβασης με αναδρομική ισχύ παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν δουλέψει ή να έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, για να μην πληρώσουν οι εργοδότες τα μεροκάματα και τα ένσημα.
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ «ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…».

Οι καταγγελίες στη ΓΣΕΕ για την υφαρπαγή του επιδόματος των 800 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών αντίστοιχες καταγγελίες για απόπειρα υφαρπαγής του επιδόματος των εργαζόμενων από τους εργοδότες είχαν κάνει και στελέχη της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είχαν γίνει πολλές καταγγελίες τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και άλλα σωματεία, εργατικά κέντρα και συνδικάτα.
Επιχειρήσεις ειδοποιούσαν τηλεφωνικά ή με SMS τους εργαζομένους ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος από τα 800 ευρώ που δικαιούνται, επειδή απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό.

Κάτω τα χέρια

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Και ζητάει: «Να ακυρωθούν τώρα όλες οι απολύσεις, κάθε μορφής (απολύσεις, λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, οικιοθελείς αποχωρήσεις) από 1 Μαρτίου και όλες οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις των εργαζομένων».
Τέλος το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Κανείς εργαζόμενος να μη στερηθεί την έκτακτη αποζημίωση γιατί ο εργοδότης του αρνήθηκε να εγγραφεί στην πλατφόρμα. Να επεκταθεί και σε όσους δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν την έκτακτη αποζημίωση όπως οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνοι, οι μισθωτοί επιστήμονες, οι εργολαβικοί (φύλακες, καθαρίστριες κ.α.), οι εργαζόμενοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, οι μακροχρόνια άνεργοι».
Το θέμα ειδικά της ΠΝΠ για την αναστολή συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών κατά 50%, τα κόμματα της αντιπολίτευσης το έχουν αναδείξει ως επίδικο των ημερών ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει.
με πληροφορίες από: https://www.in.gr/
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();