Μια πολυσέλιδη μελέτη με οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στο εργασιακό περιβάλλον των ΟΤΑ κοινοποιεί προς τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Πρόκειται για ένα σύνολο οδηγιών που, όπως τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου η συγγραφική ομάδα (Ευθύμης Θανασιάς – Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Γιώργος Μακρυνός - Υγιεινολόγος-Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Ντουνιάς – Καθηγητής Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας) θα ανανεώνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις νέες Υπουργικές Αποφάσεις και συστάσεις των ειδικών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, πρόκειται για την πρώτη σχετική μελέτη που εκπονείται από Ομοσπονδία εργαζομένων.
• Ολόκληρη η μελέτη εδώ.
Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Βασικά στοιχεία σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας από λοιμώδη νοσήματα
- Συστάσεις προς εργαζομένους και προς εργοδότες
- Σχέδιο διαχείρισης εργαζομένων που εμφανίζουν συμπτώματα εκτός αλλά και κατά την διάρκεια της εργασίας
- Σχέδιο διαχείρισης ύποπτων επαφών κατά την εργασία
- Οργανωτικά μέτρα
- Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου από τον Covid-19
Αφορά ένα σύνολο κλάδων που απασχολούνται στους ΟΤΑ (από εργάτες καθαριότητας, μέχρι διοικητικούς υπαλλήλους) και προσεχώς θα εξειδικεύεται ανά επιμέρους κλάδους, όπως π.χ. εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς. Πρόκειται για έναν οδηγό που μπορεί να «ακουμπήσει» σε όλους τους κλάδους εργασίας, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις γύρω από τον οδηγό και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε εργαζομένους περιφερειακών δήμων, ενώ ακόμη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα ζητήσει σχετική συνάντηση και με την ΚΕΔΕ.
Προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» μαζί με τους υγειονομικούς για την προστασία των πολιτών, όπως τόνισε ο κ. Τράκας, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι παρότι «σε αυτόν τον πόλεμο δεν μιλήσαμε γιατί έπρεπε να θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολίτη», προσεχώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καλέσει σε κοινό αγώνα σωματεία και Ομοσπονδίες όχι μόνο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε περίπτωση που ακολουθήσουν στον απόηχο της πανδημίες νέες πολιτικές λιτότητας με περικοπές μισθών και απολύσεις.
«Άμεσα, όταν περάσουμε αυτόν τον πόλεμο θα μπούνε όλα στο τραπέζι. Μη νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξαναπεράσει μειώσεις μισθών και συντάξεων με αυτοματισμό μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα υπάρξει κοινός αγώνας απέναντι σε όποιον τολμήσει να κόψει έστω και ένα ευρώ από μισθούς εργαζομένους. Αυτή θα είναι η αλληλεγγύης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Ειδικότερα για τον κλάδο των ΟΤΑ, ο κ. Τράκας θύμισε ότι έχουν περάσει «πολύ σοβαρές διατάξεις» που θίγουν εργασιακά δικαιώματα με τις κυβερνητικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συναντηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτές οι διατάξεις να τελειώσουν μια και για πάντα», τόνισε.
«Η εργασία από το σπίτι, που όλο αυτό το διάστημα εμφανίζεται ωραία από τα κανάλια, θα σημάνει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», προειδοποίησε ο κ. Τράκας. Εξέφρασε την διαφωνία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία και τόνισε ότι και με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών θα πρέπει πάνω από όλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών. Επανέφερε ταυτόχρονα αιτήματα της Ομοσπονδίας για άμεση ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πόρους αλλά και προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις, διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στην διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προσλήψεις και υποστήριξη των γιατρών εργασίας στους ΟΤΑ με τον απαραίτητο εξοπλισμό.