πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Ετοιμάζεται νέα μέθοδος κινητικότητας ενώ οι δήμοι ερημώνουν

Την ώρα που οι διαμαρτυρίες των Δημάρχων ανεβάζουν στροφές για την ερήμωση των δήμων λόγω κινητικότητας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, εξαγγέλει ένα σύστημα αξιολόγησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, που θα συνδεθεί άμεσα με την μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως δηλώνουν όμως σε όλους τους τόνους οι δήμαρχοι το 90% της κινητικότητας λειτουργεί με κατεύθυνση προς τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες όπου σαφώς υπάρχει και καλύτερη στελέχωση και λιγότερη δουλειά.

Η ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που απαγόρευσε την μετακίνηση των μηχανικών χωρίς την έγκριση των δημάρχων, δεν έφερε αποτέλεσμα όπως φαίνεται διότι υπάρχουν και πολλές άλλες υπηρεσίες και ειδικότητες στους δήμους που καίνε.

Σε ερώτηση εάν η ψηφιοποίηση του Δημοσίου σημαίνει και περιορισμό των θέσεων στο Δημόσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα μπορούν, εφόσον οι θέσεις που κάλυπταν έως τώρα δεν είναι αναγκαίες, στο μέλλον να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας.

Αυτό βέβαια μπορεί να συνδυαστεί και με μια τάση που υπάρχει σήμερα να μεταβιβαστούν τομείς υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Και κατ’ αυτήν την έννοια η φράση του Υπουργού “εφόσον οι θέσεις που κάλυπταν έως τώρα δεν είναι αναγκαίες” μπορεί να θεωρηθεί ως προάγγελος μαζικών μετακινήσεων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει επανειλημμένως και κατηγορηματικά ότι οι μειώσεις προσωπικού που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο είναι αρκετό και ο πληθυσμός των δημόσιων υπαλλήλων δεν είναι πια πλεονασματικός. Αρα δεν μιλάμε για απολύσεις. Το πρόβλημα γίνεται αποκλειστικά θέμα λειτουργικότητας των δήμων.

Οι δήμαρχοι προτείνουν να αλλάξει ο νόμος για την κινητικότητα και να προβλεφθεί η μετακίνηση μόνο από Δήμου σε Δήμο καθώς παρουσιάζεται μια τεράστια διαρροή από τον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης σε άλλους τομείς του δημοσίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, επεξεργάζεται ένα σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου με επιστημονικά δεδομένα «ταιριάζοντας τον κάθε υπάλληλο στα προσόντα που έχει και στη θέση που του αναλογεί», Συνέστησε δε στους δημοσίους υπαλλήλους ότι «όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι, για τη βελτίωση, την αλλαγή και την αξιολόγησή τους».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();