πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Επιβάλλουν τεστ αίματος και DNA στους υπαλλήλους τους!

Γνωστή εταιρία με πολλά καταστήματα στον χώρο των καλλυντικών υποχρεώνει το προσωπικό σε αδιανόητους ελέγχους

Aίμα και σάλιο επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζομένους και στις εργαζόμενές της να δίνουν (!) όποτε τους ζητείται γνωστή εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο των καλλυντικών, με δεκάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα, ώστε να υφίστανται ελέγχους για χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών, παραισθησιογόνων και ψυχοτρόπων ουσιών, όπως καταγγέλλει συνδικαλιστική παράταξη και το σωματείο των επιχειρήσεων του κλάδου! Οσοι και όσες δεν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, απειλούνται με απόλυση. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας μέχρι στιγμής φέρεται ότι δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια για την προστασία των εν λόγω εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν χθες ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών, «εταιρία στον χώρο καλλυντικών προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με αδιανόητους όρους που τους υποχρεώνουν να δώσουν ανέκκλητη συγκατάθεσή τους για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών κ.ά.».

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα επίμαχα σημεία των δεκαεπτασέλιδων νέων τροποποιητικών συμβάσεων που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της γνωστής εταιρίας, υπό την απειλή της απόλυσης, αναφέρονται τα εξής:

«Δεδομένης της φύσης των καθηκόντων και του αντικειμένου της εργασίας του εργαζόμενου, ο τελευταίος έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας που διενεργεί η εταιρία και περαιτέρω να ανέχεται τακτικούς κι έκτακτους εσωτερικούς και μη ελέγχους σχετικά με την ικανότητά του. Προς τούτο παρέχει την ανέκκλητη συγκατάθεσή του για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, υποβολή ψυχολογικών τεστ καθώς και ιατρικών ελέγχων σχετικά με δερματικές παθήσεις ή μεταδιδόμενες ασθένειες. O εργαζόμενος δηλώνει ότι θα παρέχει στην εταιρία οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί σχετικά και θα συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο-αίμα, σίελο, κ.τ.λ. καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας σύμβασης».
Αποζημίωση

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών Έφης Μιχάλη, με την επαχθή σύμβαση επιβάλλεται στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να δώσουν αποζημίωση στην επιχείρηση εάν παραιτηθούν χωρίς προειδοποίηση. Οι παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις της γνωστής εταιρίας καλλυντικών, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθιερώνουν επιπρόσθετα δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων και… “ανοιχτή” ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών».

«Με επιστολή μας», συνεχίζει ο σύλλογος «Η Ενωση», «καλέσαμε την εργοδότρια εταιρία να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη και αντεργατική σύμβαση. Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να προωθήσει πλαίσιο υποχρεωτικής και καθολικής εφαρμογής των ισχυουσών κλαδικών ΣΣΕ σε όλους τους εργοδότες ανεξαιρέτως».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();