πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Καταγγελία εργαζομένων: Στρατιωτικό καθεστώς στο δήμο του Προέδρου της ΚΕΔΕ

«Πρωτεργάτη» στην εκμετάλλευση των εργαζομένων χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου η ΔΑΣ-ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «θέλοντας να δώσει το «καλό» παράδειγμα στους υπόλοιπους δημάρχους»:

Επιχειρεί με αυταρχισμό και αυθαιρεσίες και με μηχανισμό τον Γενικό Γραμματέα του δήμου (σ.σ. πρώην στρατιωτικός) και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας (αστυνομικό της Ομάδας Ζήτα), να καθιερώσει δικούς του κανόνες σε ότι αφορά τις ημέρες και ώρες εργασίας των εργαζομένων.
-Επιχειρεί να επιβάλει στρατιωτικό καθεστώς αρνούμενος να χορηγήσει την άδεια ανατροφής τέκνου στους δικαιούχους, ενώ συνεργάτες του τιμωρούν με παρακράτηση μισθού εργαζόμενους προφασιζόμενοι ότι τους αντιμίλησαν!
«Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πάρθηκαν χωρίς τους εργαζόμενους που τους αφορά άμεσα για 12ωρη ή 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων, δεν σημαίνει κύριοι ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο και μέσα στο ίδιο 24ωρο να πιάνουν δεύτερη βάρδια», τονίζει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ-ΟΤΑ. Και προσθέτει: «Και είμαστε σίγουροι ότι ο δήμος Τρικκαίων δεν αντιμετωπίζει καθημερινά «έκτακτες ανάγκες από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονα καιρικά φαινόμενα) ή άλλα έκτακτα γεγονότα», όπως αναφέρετε στην απόφαση σας «Καθιέρωση διαφορετικού ωραρίου λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Ν. Τρικάλων» του 2019. Οι αποφάσεις αυτές δεν υπερισχύουν των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που είναι κατάκτηση αγώνα των εργαζομένων και προβλέπουν 32 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας. Πέρα του 32ωρου υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας κανένας εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να δουλέψει. Πόσο μάλλον, όταν η αμοιβή της υπερεργασίας είναι εξευτελιστική για τους εργαζόμενους και όταν υπάρχουν δήμοι που δεν καταβάλλουν ούτε και αυτήν την εξευτελιστική  αμοιβή», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Καταστρατήγηση ωραρίου, αυταρχισμός και αυθαιρεσίες από την δημοτική αρχή Τρικάλων
Η εντατικοποίηση της εργασίας από δημάρχους που στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και συνεχίζουν να απαξιώνουν τις υπηρεσίες των δήμων από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη ακόμα και την πανδημία του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τους δημάρχους, βρήκαν αφορμή για την άλωση δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αποτελούν κατακτήσεις αγώνων, όπως το ωράριο εργασίας.
Σε συνέχεια της καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας από εργοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα έρχονται οι εργοδότες – δήμαρχοι που ερμηνεύοντας την νομοθεσία όπως τους βολεύει, εκφοβίζουν και εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους των δήμων δημιουργώντας μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.
Θέλοντας να δώσει το «καλό» παράδειγμα στους υπόλοιπους δημάρχους, «πρωτεργάτης» στην εκμετάλλευση των εργαζομένων είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Με αυταρχισμό και αυθαιρεσίες και με μηχανισμό τον Γενικό Γραμματέα του δήμου και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, προσπαθούν να καθιερώσουν δικούς τους κανόνες σε ότι αφορά τις ημέρες και ώρες εργασίας των εργαζομένων. Ενώ με το στρατιωτικό καθεστώς που επιχειρούν να επιβάλλουν αρνούνται να χορηγήσουν την άδεια ανατροφής τέκνου στους δικαιούχους και τιμωρούν με παρακράτηση μισθού εργαζόμενους προφασιζόμενοι ότι τους αντιμίλησαν.
Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πάρθηκαν χωρίς τους εργαζόμενους που τους αφορά άμεσα για 12ωρη ή 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων, δεν σημαίνει κύριοι ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο και μέσα στο ίδιο 24ωρο να πιάνουν δεύτερη βάρδια.
Και είμαστε σίγουροι ότι ο δήμος Τρικκαίων δεν αντιμετωπίζει καθημερινά «έκτακτες ανάγκες από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονα καιρικά φαινόμενα) ή άλλα έκτακτα γεγονότα», όπως αναφέρετε στην απόφαση σας «Καθιέρωση διαφορετικού ωραρίου λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Ν. Τρικάλων» του 2019.
Οι αποφάσεις αυτές δεν υπερισχύουν των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που είναι κατάκτηση αγώνα των εργαζομένων και προβλέπουν 32 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας. Πέρα του 32ωρου υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας κανένας εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να δουλέψει. Πόσο μάλλον, όταν η αμοιβή της υπερεργασίας είναι εξευτελιστική για τους εργαζόμενους και όταν υπάρχουν δήμοι που δεν καταβάλλουν ούτε και αυτήν την εξευτελιστική  αμοιβή.
Κυβέρνηση και δήμαρχοι που τα αντιμετωπίζουν όλα σύμφωνα με το κόστος, απαξιώνοντας πλήρως την υγεία, την ασφάλεια και εν τέλει την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, έχουν επιλέξει την εντατικοποίηση της εργασίας ως την πιο φτηνή λύση για να κάνουν τη δουλειά τους.
Δεν δεχόμαστε την εντατικοποίηση της εργασίας που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους των δεκάδων θανάτων και των εκατοντάδων αναπηριών και παθήσεων που κληρονομούν οι εργαζόμενοι από την εργασία τους, την τελευταία μόνο δεκαετία, ως λύση στην έλλειψη προσωπικού στους δήμους.
Δεν δεχόμαστε αυταρχικές και αυθαίρετες αποφάσεις, εκφοβισμό και τρομοκρατία.
Δεν δεχόμαστε άλλη εκμετάλλευση!
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των δήμων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

Αθήνα, 27/7/2020
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();