πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Δήμος Αμαρουσίου: Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου επιτέθηκε στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων

Επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, Νίκος Καλλιμάνης, τη Δευτέρα 20 Ιούλη, στα Εξωτερικά Συνεργεία (καθαριότητας και πρασίνου) του δήμου από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και ιατρό στο επάγγελμα, Στέφανο Τσιπουράκη. Το περιστατικό συνέβη, στο περιθώριο της επίσκεψης του δημάρχου, Θόδωρου Αμπατζόγλου, και των αντιδημάρχων, Ρώτα, Κατσιγιάννη και Τσιπουράκη, στο συγκεκριμένο χώρο.
Τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου καταδίκασαν, με δηλώσεις τους, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι», Λευτέρης Μαγιάκης, και ο επίσης δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Μπόγδανος, ο οποίος μάλιστα είναι και αυτόπτης μάρτυρας του παραπάνω γεγονότος.

Το γεγονός 

Ενώπιον των εργαζομένων, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Στέφανος Τσιπουράκης αποκάλεσε τον πρόεδρο του Σωματείου, Νίκο Καλλιμάνη, «ψεύτη», «ανίκανο να εκπροσωπεί τους εργαζομένους», ενώ χρησιμοποίησε κι άλλες βαριές εκφράσεις που αρνείται η ιστοσελίδα να αναπαράξει. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης του προέδρου, του Σωματείου και των εργαζομένων, απείλησε με συνδικαλιστική δίωξη, λέγοντάς του πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για όλες τις εργασιακές καταγγελίες, για το γεγονός δηλαδή ότι το Σωματείο κάνει αυτό για το οποίο υπάρχει και έχει ως αποστολή: την υπεράσπιση των συμφερόντων και της ζωής των εργαζομένων. Το αποκορύφωμα αυτού του περιστατικού ήταν η απειλητική κίνηση του αντιδημάρχου, ο οποίος κινήθηκε με υψωμένη γροθιά προς τον πρόεδρο του Σωματείου για να βιαιοπραγήσει (κίνηση που τελικά σταμάτησε).

Η αφορμή

Αιτία για την επίθεση Τσιπουράκη υπήρξε έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου (η παρακάτω φωτογραφία), με το οποίο αποκαλύπτει τα ψεύδη και τις αντεργατικές πρακτικές του στην Υπηρεσία Πρασίνου, όπως η απόκρυψη εργατικού ατυχήματος που είχε συμβεί τον περασμένο Μάιο και δεν το δήλωσε, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες των εύφλεκτων υλικών, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, το κόψιμο αδειών (ακόμα και για εργαζόμενο με άρρωστο πατέρα που έπρεπε να φροντίσει) και η ετσιθελικά κατάργηση των προϊσταμένων για να λειτουργεί ο ίδιος σαν προϊστάμενος.


Το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου που εστάλη προς τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Στέλιο Τσιπουράκης, και κοινοποιήθηκε στο δήμαρχο Αμαρουσίου, Θόδωρο Αμπατζόγλου

Πέραν αυτού, ο Σύλλογος έχει αποκαλύψει τις προθέσεις τις δημοτικής αρχής Αμαρουσίου και του συγκεκριμένου αντιδημάρχου για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Ακολουθείται και εδώ η γνωστή πρακτική: απαξίωση υπηρεσιών και κατασυκοφάντηση εργαζομένων, για να δοθούν εύκολα και χωρίς αντιστάσεις, «κοψοχρονιάς», στους ιδιώτες.

Οι ευθύνες του Δημάρχου 

Πάντως, το γεγονός ότι η «τραμπούκικη» συμπεριφορά του αντιδημάρχου, Στέφανου Τσιπουράκη, έγινε τη Δευτέρα 20 Ιούλη, όπου ήταν παρών στον ίδιο εργασιακό χώρο και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου του, σημαίνει πως αποδέχεται, καλύπτει και συμφωνεί με τέτοιες αντεργατικές και τρομοκρατικές πρακτικές.

Άλλωστε, το παραπάνω έγγραφο (φωτογραφία) του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, που απεστάλη προς τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κοινοποιείται και στο δήμαρχο, Θόδωρο Αμπατζόγλου, γεγονός που αποδεικνύει πως είναι γνώστης όλων όσα πράττει ο αντιδήμαρχος του και δεν αντιδρά.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Επειδή τα περιστατικά καθημερινά πολλαπλασιάζονται σ’ όλη την Ελλάδα, επειδή οι δημοτικές αρχές νομίζουν ότι οι δήμοι είναι τσιφλίκι τους και οι εργαζόμενοι υποτακτικοί τους, πρέπει και οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά αυτά ως τυχαία συμβάντα και μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων ιδιότροπων δημάρχων και δημοτικών αρχών.

Η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης, που στοχεύει στην απαξίωση του Δημοσίου και αναγόρευση των ιδιωτών ως σωτήρων, που κινείται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη συντήρηση του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού και των υποδομών των πόλεων, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας των Δήμων, καθώς και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι αυτή που τροφοδοτεί τον αυταρχισμό και την απαξίωση των εργαζομένων από πλευράς των δημοτικών αρχών. Η κατάσταση λοιπόν αυτή επιβάλλει την ενιαία αντιμετώπιση από μεριάς των εργαζομένων. Αν το θέμα αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνο τοπικά από κάθε σωματείο, τότε θα μετράμε τις ήττες μας.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταδικάζει τη συμπεριφορά του αντιδημάρχου Πρασίνου, Στέφανου Τσιπουράκη, και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταθούν στο ύψος τους και να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών.

Οι δημοτικές αρχές δεν είναι οι σύμμαχοί μας. Είναι εργοδότες και ανεξάρτητα πολιτικών αποχρώσεων, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Εμείς βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά του στρατοπέδου και ανεξάρτητα των όποιων διαφορών μας, παλεύουμε για την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή εργασία και ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και για αξιοπρεπείς μισθούς. Γιατί εμείς δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε. Ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας πρέπει να είναι το κριτήριό μας και όταν επιλέγουμε και τους εκπροσώπους μας στα συνδικάτα και όχι κατά πόσο αυτοί μπορεί να διαμεσολαβούν μεταξύ των κυβερνήσεων και των δημάρχων. Κανένας αγωνιστής συνδικαλιστής και κανένα πραγματικά ταξικό σωματείο δεν επαινέθηκε από τον εργοδότη του! Αν συμβεί το αντίθετο τότε πρέπει να ψάξουμε τα λάθη μας!

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();