πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ: ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ‘ΣΥΝΔΙΟΙΚΟΥΝ’

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί Ανακοίνωση από συνδικαλιστές του Δήμου Αλίμου, η οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή για υποτιθέμενες “απολύσεις” εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αλίμου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη σωστή ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
• Στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αλίμου εργάζονται σήμερα 43 συμβασιούχοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, διάρκειας 12μηνών. Οι συμβάσεις αυτές λήγουν στις 31 Αυγούστου 2020.
• Στο τέλος κάθε 12μηνης Σύμβασης, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα είτε να ξαναπροκηρύξει τη θέση, είτε να ανανεώσει τη σύμβαση στον ίδιο συμβασιούχο. Πολλοί Δήμοι, μάλιστα, έχουν ως πάγια τακτική τους να μην ανανεώνουν καθόλου συμβάσεις και κάθε χρόνο να κάνουν εκ νέου διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να δίνεται ευκαιρία για εργασία σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.
• Για το επόμενο Σχολικό Έτος (2020-2021) η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ανανεώσει τις 31 από τις 43 συμβάσεις και να κάνει εκ νέου διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για τις υπόλοιπες 12 θέσεις. Κριτήριο για την επαναπροκήρυξη ήταν: α) ο καθορισμός εκ νέου των ειδικοτήτων που χρειάζονται για την καλύτερη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και β) η αξιολόγηση των συμβασιούχων που υπηρέτησαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και που οι συμβάσεις τους τελειώνουν στις 31 Αυγούστου.
• Στο ίδιο Δ.Σ., η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ και για πέντε (5) επιπλέον νέες θέσεις ορισμένου χρόνου (12μηνες συμβάσεις) για τους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή θα γίνει νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ για συνολικά δεκαεπτά (17) θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (12μηνες συμβάσεις).

Μετά από αυτά, είναι προφανές ότι:
1. Καμία “απόλυση” εργαζομενου δεν υφίσταται, αφού όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων ήταν ορισμένου χρόνου (12μηνες) και λήγουν αυτοδίκαια στις 31.8.2020. Ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να ανανεώσει τις Συμβάσεις αυτές και το γεγονός ότι δεν ανανεώνονται δεν συνιστά απόλυση, όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές.
2. Για όσες συμβάσεις δεν ανανεώνονται, θα προκυρηχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για να καλυφθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των Παιδικών Σταθμών. Στον διαγωνισμό αυτό θα έχουν ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής όλοι όσοι είναι άνεργοι και ενδιαφέρονται.
3. Κανένα θέμα για “ιδιωτικοποίηση” των Παιδικών Σταθμών δεν έχει τεθεί, καθώς η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αποφασίσει την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για 17 θέσεις ορισμένου χρόνου (12μηνες συμβάσεις). Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν οι συνδικαλιστές του Δήμου, το αποκρύπτουν όμως επίτηδες στις Ανακοινώσεις τους, παραπληροφορώντας τους πολίτες και ισχυριζόμενοι (ψευδώς) ότι οι θέσεις των “απολυμένων” θα καλυφθούν από “ιδιώτη”, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Συμπερασματικά, η “καταγγελία” αφορά το γεγονός ότι δεν ανανεώνουμε τη σύμβαση σε όλους τους εργαζόμενους για άλλους 12 μήνες, αλλά κάνουμε εκ νέου διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για ορισμένες θέσεις.
Οι συνδικαλιστές δεν διεκδικούν εν προκειμένω κάποιο εργασιακό δικαίωμα, αλλά προσπαθούν να αναλάβουν οι ίδιοι τη Διοίκηση των Παιδικών Σταθμών, θέλοντας οι ίδιοι να αξιολογούν τις ανάγκες της Υπηρεσίας, την απόδοση των συναδέλφων τους και να κάνουν προγραμματισμό προσλήψεων, αντικαθιστώντας έτσι τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τα οποία έχουν προκύψει μέσα από τις νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες και τα οποία λογοδοτούν καθημερινά στην κοινωνία.
Κάτι τέτοιο, συνιστά εκτροπή από τις δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();