πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Τα πραξικοπήματα αγαπούν το κατακαλόκαιρο

Κατακαλόκαιρο το ξεκίνησαν, κατακαλόκαιρο επιχειρούν να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! 

Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Στις 31/7/2020, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τη λήξη του σταδίου Β.Ι της Ανταγωνιστικής Διαπραγμάτευσης με τα εργολαβικά σχήματα (ΗΛΕΚΤΩΡ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ), που προεπιλέχθηκαν στο πρώτο στάδιο, για το έργο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕ∆Α Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων» και αποφάσισε την έγκριση πρόσκλησης προς τους εργολάβους για το στάδιο  (Β.ΙΙ), που αφορά την υποβολή των τελικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Για όσους εντυπωσιάζονται από το βαρύγδουπο τίτλο του έργου, οφείλουμε να διευκρινίσουμε, ότι πρόκειται για το διαγωνισμό για τη ΝΕΑ χωματερή στη Φυλή, που αποφασίστηκε στις 1/8/2019 από τη διοίκηση της κ. Δούρου.

Μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και απουσίας ουσιαστικής ενημέρωσης, επιχειρείται να ολοκληρωθεί, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μια πραξικοπηματική διαδικασία, που ξεκίνησε με την επονείδιστη απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού, ένα χρόνο πριν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ έγινε -για άλλη μια φορά- τηλεφωνικά και το θέμα του νέου ΧΥΤΑ δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη, που περιελάμβανε 46 θέματα. Κατά την προσφιλή τους τακτική, το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και ο λόγος ήταν να μην το πάρει κανείς χαμπάρι και υπάρξουν αντιδράσεις. Για τον ίδιο λόγο, η απόφαση που πάρθηκε στις 31/7/2020 αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 4/8/2020.


«Μαγειρεύονται» τερατώδεις και επικίνδυνες λύσεις

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις τεχνικές προτάσεις που κατέθεσαν τα δυο εργολαβικά σχήματα. Στην απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ βρίσκουμε μόνο διάσπαρτες και αποσπασματικές πληροφορίες. Καμία από αυτές δεν είναι ικανή να διασκεδάσει τους φόβους μας και τις δυσοίωνες προβλέψεις μας. Συμβαίνει, ακριβώς, το αντίθετο: μπροστά μας ορθώνεται η απειλητική εικόνα ενός περιβαλλοντικού «εκτρώματος», που θα διαιωνίσει τη λειτουργία της εγκατάστασης και μαζί της όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής και στην ποιότητα του περιβάλλοντος.

Στηριγμένοι στις ελάχιστες σκόρπιες πληροφορίες, κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:


1.    Κύριο αντικείμενο των έργων είναι η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, μεγάλης χωρητικότητας, με διάρκεια ζωής πάνω από 5 χρόνια.
2.    Το ένα σχήμα επιλέγει για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ την γ΄ φάση (που δεν έχει πάρει ποτέ περιβαλλοντική αδειοδότηση), ενώ το άλλο σχήμα επιλέγει το ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή ότι δεν έχει καλυφθεί από τα κύτταρα της α΄ και της β΄ φάσης (δρόμοι πρόσβασης, λιμνοδεξαμενή στραγγισμάτων, χώροι απόθεσης αδρανών υλικών χωματοκάλυψης κλπ.). Στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για ένα ΧΥΤΑ, ανάμεσα σε δύο άλλους (της α΄ και της β΄ φάσης), ο οποίος θα καταλαμβάνει και ένα μέρος των υφιστάμενων κυττάρων Β3-Β6 της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, εκεί όπου έγινε η πρώτη εσωτερική επέκταση (θα αφαιρεθεί η προσωρινή χωματοκάλυψη, για να την ξαναχρησιμοποιήσουν), μια τραγική και επικίνδυνη επιλογή.
3.    Και στις δύο περιπτώσεις χωροθέτησης, προτείνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση, να γίνει μέσω της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Φυλής, απόφαση που φαίνεται να λειτουργεί σαν το φάρμακο για όλες τις ασθένειες (χρησιμοποιήθηκε, άλλωστε, καταχρηστικά για την αδειοδότηση του τελευταίου «προσωρινού» κυττάρου, στο χώρο της εγκατάστασης - ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων).
4.    Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ, η ταφή θα συνεχίσει να γίνεται στο νέο κύτταρο της ΟΕΔΑ  Α. Λιοσίων, του οποίου ο χρόνος ζωής είναι πέντε μήνες. Ας είμαστε προετοιμασμένοι, λοιπόν, για νέες αυθαίρετες επεκτάσεις και για πραξικοπηματικές αποφάσεις.
5.    Τα επονομαζόμενα έργα μεταβατικής διαχείρισης φαίνεται ότι δεν είναι κάτι άλλο πέρα από τα έργα διαχείρισης των στραγγισμάτων, κυρίως του νέου ΧΥΤΑ. Το ένα σχήμα μιλά για χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων διαχείρισης των στραγγισμάτων και το άλλο για χρήση κινητής   μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων (!!!).
6.    Ενδέχεται τα έργα «μεταβατικής διαχείρισης» να κρύβουν μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη, καθώς γίνεται λόγος για διαδικασία κομποστοποίησης οργανικών, ανεξάρτητα από αυτήν  του ΕΜΑΚ. Να περιμένουμε, άραγε, μια νέα πηγή δυσοσμίας και περιβαλλοντικής ρύπανσης;
7.    Στη μία περίπτωση, τα έργα μεταβατικής διαχείρισης χωροθετούνται στην περιοχή όπου υπάρχουν πυλώνες μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης, γύρω από τους οποίους έχει οριστεί μια περιοχή «δουλείας». Τελείως ανεύθυνα, θεωρείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι δεν υπάρχει θέμα ειδικής αδειοδότησης.
8.    Η περίφημη αποκατάσταση δεν αφορά παρά έκταση 120 στρεμμάτων (από τις, συνολικά, 3.000 στρέμματα της εγκατάστασης της Φυλής), στα οποία πρέπει να έχει σταματήσει η απόθεση σκουπιδιών, τουλάχιστον πριν από 18 μήνες. Ανάμεσα στις άλλες περιοχές αποκατάστασης προσδιορίζονται και η περιοχή του ΔΕΜΑΤΟΣ, όπου προτείνονται έργα διαχωρισμού των ομβρίων από τα στραγγίσματα (!).

Για όλα αυτά, τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, τα περιφερειακά σχήματα, ακόμη και τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα! Για εμάς τους πολίτες, ούτε λόγος. Οι μόνοι που γνωρίζουν είναι οι εργολάβοι, τα 7 μέλη της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (ανάμεσά τους και οι κ. Παππούς και Μπουραΐμης), ορισμένα στελέχη του ΕΔΣΝΑ και φυσικά ο κ. Πατούλης.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί κατά της απόφασης 248/1.8.2019, με την οποία αποφασίστηκε η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή στη Φυλή και ζητά την ακύρωσή της και το οριστικό κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης στη Φυλή. Το αίτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό τώρα, που αποκαλύπτεται η κοροϊδία όσων έλεγαν ότι δε θα γίνει καμία νέα χωματερή και καμιά επέκταση.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων, του περιφερειακού συμβουλίου και του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, για το περιεχόμενο των φακέλων που κατέθεσαν τα εργολαβικά σχήματα και να παγώσει η διαδικασία του διαγωνισμού, τουλάχιστον μέχρι να συζητηθεί το θέμα στα παραπάνω όργανα. Καλούμε τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας να τιμήσουν την υπογραφή που έβαλαν στην κοινή τους δήλωση, το Νοέμβρη του 2019, με την οποία ζητούσαν «να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και να βρεθεί λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή».

Τέλος καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα σχέδια του κ. Πατούλη και του λόμπι των σκουπιδιών που θέλουν να μετατρέψουν ολόκληρη την περιοχή μας σε απέραντο σκουπιδότοπο και σε τόπο αβίωτο!

Ο ερχόμενος  Σεπτέμβρης πρέπει να είναι ο μήνας των μεγάλων διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στο κέντρο της Αθήνας. Πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε!

5.8.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();