Τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων αναδεικνύει η αύξηση των μεγάλων χώρων δουλειάς στους οποίους επιβεβαιώνονται μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που συνδέονται με την κονσερβοποιία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, αλλά και 29 νέα κρούσματα που συνδέονται με εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Επομένως, από τα συνολικά 372 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που ανακοινώθηκαν χτες, τα 143 προέρχονται από δύο χώρους δουλειάς.
Δεκάδες κρούσματα στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, στην οποία εργάζονται περίπου 700 άτομα, είχαν επιβεβαιωθεί και τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται από την κυβέρνηση ο συνολικός αριθμός. Ούτε φυσικά λέγεται τίποτα για τις ευθύνες, ακόμη και ποινικές, της εργοδοσίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 8 κρούσματα στην κονσερβοποιία «Venus» στη Βέροια και 7 κρούσματα στην ΑΛΜΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας.
Από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 27 είναι εισαγόμενα (21 εντοπίστηκαν μετά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο).
133 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 70 στην Πέλλα (τα 64 συνδέονται με τη γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 18 στη Θεσσαλονίκη, 15 στην Πιερία (τα 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 14 στην Καστοριά (τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 8 στην Ημαθία (4 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 9 στα Γιάννενα, από 7 σε Ηράκλειο και Κοζάνη, 6 σε Λέσβο, 5 σε Εύβοια, 4 σε Κεφαλονιά, από 3 σε Ζάκυνθο, Λήμνο, από 2 σε Τρίκαλα, Λάρισα, Κιλκίς, από 1 σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμο, Φλώρινα.
Για 30 κρούσματα αναφέρεται ότι βρίσκονται «υπό διερεύνηση», εκ των οποίων τα 18 είναι συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.
Σε αυτό το φόντο και καθώς σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν εποχικοί εργαζόμενοι από όλους τους νομούς της περιοχής, με χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων (αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους κ.ά.).
Αντίστοιχα, κατόπιν εορτής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, αποφάσισε την 7ήμερη αναστολή της λειτουργίας της κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ενώ ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, έδωσε εντολή για «αυξημένη ετοιμότητα» στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των παραπάνω τεσσάρων νομών...
Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: Ανακοίνωση για τα κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσια κονσερβοποιΐας σε Γιαννιτσά και Βέροια
Όταν ξέσπασε η πανδημία το συνδικάτο μας ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Ο νομός Πέλλας μαζί με τον νομό Ημαθίας απασχολούν την καλοκαιρινή περίοδο χιλιάδες εργαζόμενους στα κονσερβοποιεία και τα διαλογητήρια που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Από την αρχή της πανδημίας και πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αυτές οι επιχειρήσεις ζητήσαμε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μη μείνει κανένας χώρος εκτεθειμένος στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς γιατρούς, τεστ, ατομικά μέσα προστασίας, τήρηση αποστάσεων κλπ. Κάναμε παραστάσεις σε ΣΕΠΕ, Τεχνική Επιθεώρηση, και ΕΟΔΥ.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της μιλώντας για «ατομική ευθύνη». Αλήθεια, πού είναι η «ατομική ευθύνη» των συναδέλφων στα εργοστάσια «Παυλίδης» και «Venus» αλλά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς του ιού, επειδή η εργοδοσία με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης έκανε κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε το μοναδικό παράδειγμα που αποδεικνύει πως για την εργοδοσία και το κράτος της η ζωή των εργαζομένων αποτελεί κόστος. Έρχονται καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους για κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια του νομού και για εξαναγκασμό από την εργοδοσία να κρατηθούν αυτά κρυφά, για να μην εκτεθεί η επιχείρηση, για να μην χρειαστεί να σταματήσει η παραγωγή, απειλούνται και απολύονται εργαζόμενοι..
Για χατίρι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα, «μπούκωσε» με προνόμια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και έκανε τα «στραβά μάτια» στους χώρους πραγματικού συνωστισμού, στα μεγάλα εργοστάσια, στα καράβια, στα αεροπλάνα, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους αλλά και ολόκληρου του λαού.
Καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, ΣΕΠΕ, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε όλη την περιοχή, πριν η επιδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
- Τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους των εργοστασίων και στις οικογένειες τους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις περιοχές από όπου έρχονται οι εργαζόμενοι.
- Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλα τα εργοστάσια, με κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας.
- Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε εργαζόμενους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.
- Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Πλήρης ενίσχυση των νοσοκομείων των δύο νομών (Ημαθίας – Πέλλας), όλων των μονάδων υγείας, λειτουργία όλων των ειδικοτήτων για δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.
- Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών οικογενειών.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν!
Να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.
Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!
Η υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας
δεν μπαίνουν στο ζύγι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.