πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Δήμοι: Τι προανήγγειλε στη Βουλή ο Λιβάνιος για την υπαίθρια διαφήμιση

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής συμμετείχε την 23η Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να ενημερώσει τους Βουλευτές για το νέο θεσμικό πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων υπαίθριας διαφήμισης και να απαντήσει τα ερωτήματά τους. Όπως έχετε διαβάσει στον AIRETO , στις 22.7.2020 (Φ.Ε.Κ. Β’ 3049) εκδόθηκε νέα ΚΥΑ για την υπαίθρια διαφήμιση.
Από όσα είπε στο Κοινοβούλιο ο Υφυπουργός, σταχυολογούμε ως σημαντικότερη την αναφορά σε επικείμενη κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα.  Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι «με νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατατίθεται τις αμέσως επόμενες ημέρες στο ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια, αφαιρείται μία, αν μη τι άλλο, περίεργη διάταξη που υπήρχε στο νόμο του 2001, η οποία έλεγε ότι αν δεν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κάνει τη χωροθέτηση. Νομίζω ότι αυτό είναι κόντρα στη λογική της Αυτοδιοίκησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει και να προσαρμόσει και να χωροθετήσει τους χώρους υπαίθριας διαφήμισης και είναι απολύτως δικαίωμά του και σεβαστό το δικαίωμα να αποφασίζει ότι δεν θέλω καθόλου υπαίθρια διαφήμιση, όπως έχουν κάνει και κάποιοι Δήμοι,  χωρίς να υπάρχει η “δαμόκλειος σπάθη” ή  το by pass να χωροθετηθεί από το ίδιο το Κράτος. Γενικά ήταν αυτή η διάταξη ένα δείγμα πώς πριν αρκετά χρόνια αντιλαμβανόταν το ίδιο το Κράτος την Αυτοδιοίκηση.»

Ως προς τις νομοθετικές διατάξεις, πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει πράγματι ένα θέμα σε δρόμους, όπως είναι η λεωφόρος Κηφισού για παράδειγμα, όπου είναι ένα κομμάτι που ανήκει στην Περιφέρεια, ένα κομμάτι που ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών, ένα κομμάτι που ανήκει στο δήμο. Είναι τεράστια η κουβέντα των αρμοδιοτήτων. Ο κ. Γιαννούλης το έθεσε σωστά. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει και εμείς, ότι πρέπει να ξεμπλέξουν οι αρμοδιότητες. Δεν γίνεται αλλού να ανήκει η υπόγεια διάβαση, αλλού να ανήκει το οδόστρωμα, αλλού να ανήκει ο ηλεκτροφωτισμός. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη. Ο πολίτης θέλει να κάνει τη δουλειά του και να βλέπει καθαρές διαβάσεις, οδόστρωμα χωρίς λακκούβες και φωτισμένους δρόμους.  Εκεί, λοιπόν, θα κάνουμε μια νομοτεχνική βελτίωση και θα δώσουμε την αρμοδιότητα στους Δήμους για αφαίρεση ειδικά αυτών των πινακίδων, ανεξαρτήτως αν ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια ή όχι. Διότι, σε σχέση και με τις Περιφέρειες έχουν πιο εξειδικευμένο και μηχανισμό και εξοπλισμό και θα το κάνουμε.»

Επιπλέον, ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι –μετά την ψήφιση των διατάξεων– θα εκδοθούν εγκύκλιες οδηγίες για το θέμα και θα υπάρχει σφικτό χρονοδιάγραμμα.  Είπε ειδικότερα ότι «ήδη η ΚΥΑ έχει ισχύ σχεδόν δύο μήνες. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ακόμα, ιδίως μέσα στα αστικά κέντρα, δεν έχει υπάρξει η προσαρμογή που πρέπει με βάση τη νέα ΚΥΑ και γι΄ αυτό μόλις ολοκληρωθεί και η ψήφιση του νόμου θα βγάλουμε και αναλυτικές Εγκυκλίους ως Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας από τους Δήμους να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά  με την τήρηση της ΚΥΑ. Είναι πραγματικά στο χέρι της Αυτοδιοίκησης όταν ζητάμε να ωριμάσει η Αυτοδιοίκηση, όταν ζητάμε να αναλάβει περισσότερες ευθύνες να μπορέσει να ανταπεξέλθει και σ΄ αυτό. Είναι πάρα πολύ εύκολη η προσαρμογή στην ΚΥΑ. Δεν είναι και μεγάλο κόστος για αφαίρεση μιας πινακίδας. Νομίζω ότι είτε τα δικά τους συνεργεία θα μπορούν άμεσα να το κάνουν είτε, αν δεν υπάρχει μπορούν, να ζητήσουν και εξωτερική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα έχουν ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορούν να απομακρύνουν τις όποιες παράνομες διαφημίσεις

Ειδικά για την Εγκύκλιο, πρόσθεσε και στη συνέχεια ότι «η Απόφαση θα εξειδικευτεί και με Εγκύκλιο, μόλις ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες το νομοθετικό πλαίσιο. Κάθετα στη φορά κίνησης του λεωφορείου, προς τη φορά της κίνησης δεν υπάρχουν οι πινακίδες και ισχύει για όλη την Ελλάδα, απαρέγκλιτα και η Εγκύκλιος αυτό θα ερμηνεύσει και επαναφέρω αυτό που είπα πριν, ότι είναι ευθύνη των Δήμων, πλέον, σε σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα ξεπερνάει τις επτά ημέρες, και αφού λάβουν την Εγκύκλιο και αφού τους γνωστοποιηθεί η παράνομη πινακίδα να την αφαιρέσουν.»

Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Δήμοι θα μπορούν να ορίζουν αυστηρότερες προδιαγραφές, λέγοντας: «Επανέρχομαι σε κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, το δικαίωμα του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο να χωροθετεί τους χώρους της υπαίθριας  διαφήμισης, αλλά να ορίσει και αυστηρότερες προδιαγραφές. Δηλαδή να πει ότι δεν θέλω πινακίδα 2Χ3  ή 3Χ4, θέλω μία πινακίδα 1Χ2 στο συγκεκριμένο μέρος, γνωρίζοντας τις κατά τόπους  συνθήκες.  Η ΚΥΑ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθορίσει τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται για να συμμορφωθεί. Από κει και πέρα είναι στο χέρι κάθε Αυτοδιοικητικής Αρχής και μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ιδίως αυτήν τη δημοτική περίοδο, λόγω της απλής αναλογικής στις περισσότερες περιπτώσεις θέλει και συμφωνία πολλών Παρατάξεων για να μπορεί να προχωρήσει. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η δυνατότητα Δημοτικού Συμβουλίου να ορίσει και αυστηρότερες προδιαγραφές.».

Απάντησε μάλιστα και στην κριτική που ασκήθηκε για το ότι της έκδοσης της ΚΥΑ δεν προηγήθηκε διαβούλευση, σημειώνοντας τα εξής: «Θα ήθελα να απαντήσω και σε μια κριτική που υπήρχε σχετικά με το ότι δεν έγινε διαβούλευση. Καταρχάς, στις Υπουργικές Αποφάσεις από το νόμο δεν προβλέπεται διαβούλευση, αλλά άμεσος εμπλεκόμενος φορέας στη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία σας ανέφερα προηγουμένως ότι έχει το απόλυτο δικαίωμα να ορίσει νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές


https://www.airetos.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();