πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πως η κυβέρνηση διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση

της Φωτεινής Λαμπρίδη

Η κυβέρνηση περνάει σταδιακά αρμοδιότητες υπουργείων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι αποδεκατισμένη λόγω του παγώματος των προσλήψεων διοικητικών υπαλλήλων, εδώ και μια δεκαετία λόγω των μνημονίων, όπως εξηγούν υπάλληλοι δήμων στο tvxs.gr. «Όλες οι αρμοδιότητες περνάνε σταδιακά από την κεντρική διοίκηση, προς τα κάτω. Όμως ενώ τα υπουργεία είναι υπερφορτωμένα με υπαλλήλους, οι δήμοι έχουν αποψιλωθεί. Πως θα βγει η δουλειά;» λέει διευθυντής τμήματος δήμου Αττικής στο tvxs.gr.
Το πρόσφατο ΦΕΚ, με το οποίο ο διορισμός των καθαριστριών περνάει από τις σχολικές επιτροπές ΝΝΠΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), στα γραφεία Προσωπικού των Δήμων, είναι ένα δείγμα. Πέραν του ότι η κυβέρνηση έβγαλε το ΦΕΚ τελευταία στιγμή, οι διαδικασίες καθυστερούν και λόγω της υποστελέχωσης των δήμων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακόμα καθαρίστριες στα σχολεία, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη στις θέσεις τους. 

Δεν είναι όμως το μόνο παράδειγμα. Στις αρχές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση αποφάσισε με ΦΕΚ, ότι οι πολεοδομίες θα λειτουργούν πλέον στον δήμο που ανήκουν. «Υποτίθεται ότι αυτό πρέπει να μπει σε λειτουργία έως τις 11 Σεπτέμβρη. Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό θα οργανωθεί; Έχουν όλοι οι δήμοι τους μηχανικούς που απαιτούνται. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται όπως κι εμείς» λέει υπάλληλος δήμου και προσθέτει πως: «Δέκα χρόνια τώρα, δεν γίνονται προσλήψεις διοικητικών. Μόνο για στην καθαριότητα και σε κάποια τεχνικά τμήματα γίνονται συμβάσεις. Κατά τη δεκαετία αυτή, έχουν αποχωρήσει πολλοί συνάδελφοι και το διοικητικό προσωπικό που απέμεινε είναι γερασμένο. Με τον κορωνοϊό, άδειασαν κυριολεκτικά τα γραφεία. Τα κενά δεν καλύπτονται ποτέ».

Βγάζουμε τη δουλειά με τεχνικούς σε θέση διοικητικών υπαλλήλων 

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι πως λειτουργούν τα τμήματα των δήμων χωρίς επαρκή αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. «Αν μείνει άδειο το τμήμα Πρωτοκόλλου για παράδειγμα από διοικητικούς υπαλλήλους, οι δήμοι αναγκάζονται να προσλάβουν τεχνικό με γνώση υπολογιστών. Γιατί τεχνικούς μπορούμε να προσλάβουμε. Οπότε χρεώνεται ένας υπάλληλος στο τεχνικό τμήμα και εργάζεται ως διοικητικός. Ο υπαλληλικός κώδικας λέει ότι ένας υπάλληλος πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με αντικείμενο της ιδιότητας του. Είναι παράνομο με την έννοια ότι αν γίνει κάποιος έλεγχος και τον βρουν σε άλλη θέση θα υπάρχουν κυρώσεις, αλλά κάπως πρέπει να βγει η δουλειά. Το παράδοξο είναι, ότι αυτός ο υπάλληλος αναφέρεται στον Τεχνικό διευθυντή ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να τον ελέγχει ο διευθυντής του τμήματος του». 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εργαζομένων στους δήμους, η κυβέρνηση μεταφέρει από κεντρική διοίκηση αρμοδιότητες στους δήμους και μετά τα αφήνει στην τύχη τους. «Σχεδιάζει επί χαρτού χωρίς να βλέπει τι γίνεται από κάτω. Γι’αυτό το πιθανότερο είναι να δίνει συνέχεια παράταση. Είμαι χρόνια στον δήμο έχουν γίνει πολλά λάθη. Σήμερα όμως έχει φτάσει ο κόσμος στο χτένι γιατί η κυβέρνηση αγνοεί την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();