πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης

Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 15 εργοστάσια της Αττικής, όλων των κλάδων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πολλές δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια σε Πέλλα και Ημαθία.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κορωπί Αττικής, όπου έγινε γνωστό πως υπάρχει ξέσπασμα κρουσμάτων κορονοϊού σε εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην επιχείρηση έχουν καταγραφεί 11 θετικά κρούσματα, ενώ εκεί απασχολούνται 150 εργαζόμενοι και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί. 

Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μέτρα του κεφαλαίου, για τον επικίνδυνο συνωστισμό στις αστικές συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν κ.ο.κ.

Απέναντι στις καθημερινές καταγγελίες των συνδικάτων από την αρχή της πανδημίας για την κατάσταση στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας αρνούνταν ακόμα και να συναντηθούν μαζί τους, έκαναν τα «στραβά μάτια» στην εργοδοτική ασυδοσία.

Χαρακτηριστικά, μέχρι και την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υμνούσε... την «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορρύθμιση» των επιχειρήσεων!

Χτες αναγκάσθηκαν να ανακοινώσουν κάποια μέτρα: Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις θα γίνονται σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί. Επίσης έκανε λόγο για θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας. Υπογράμμισε ότι θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι, rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας όπως τα σχολεία, τα ΜΜΜ και κυρίως τα νοσοκομεία. Όπως και στα σχολεία, το βάρος πέφτει στη χρήση μάσκας και  ουσιαστικά με μια μάσκα νομίζουν ότι καθάρισαν με το πρόβλημα.



Ενώ η μεγαλοεργοδοσία προσπαθεί να «κουκουλώσει» κρούσματα μέσα στους χώρους δουλειάς, συχνά εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους, η κυβέρνηση «κάνει πλάτες» στη συγκάλυψη, δεν δίνει στοιχεία για τα κρούσματα σε εργοστάσια, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στον ίδιο χώρο δουλειάς, όπως με τα τουλάχιστον 29 κρούσματα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Πλέον, καθώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, ωστόσο περιορίζεται ξανά σε παρακάλια - ευχολόγια προς τη μεγαλοεργοδοσία και επίκληση της «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων...

Απουσία μέτρων, σωρεία κρουσμάτων

Η περίπτωση της κονσερβοποιίας «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου μόνο από ένα εργοστάσιο καταγράφηκαν περίπου 200 κρούσματα, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ δεκάδες κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε Πέλλα και Ημαθία.

Την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας. Σε εξορμήσεις που πραγματοποίησαν σε Σκύδρα και Γιαννιτσά, εντόπισαν εργαζόμενους να μεταφέρονται ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς καμία θερμομέτρηση πριν μπουν στο εργοστάσιο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το κλαδικό Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη κινητοποίηση στα Γιαννιτσά, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τη μη λήψη μέτρων, παρά τα κρούσματα που καταγράφονται στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων. Την 1η Σεπτέμβρη έγινε γνωστό ότι σύζυγος εργαζόμενης στο κτίριο της Πειραιώς διαγνώστηκε θετικός. Ο ΕΟΔΥ αρνείται να κάνει τεστ στην εργαζόμενη και μόνο μετά από παρέμβαση του Συλλόγου έγινε απολύμανση και έκλεισε το κτίριο στις 4/9 και 7/9. Στις 15/9 διαγνώστηκε θετικός εργαζόμενος στο κτίριο της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Πάλι μετά από τις αντιδράσεις του Συλλόγου και εργαζομένων έγινε απολύμανση δύο μέρες μετά. Στις 17/9 ο Σύλλογος ενημερώνεται ότι μια βδομάδα πριν διαγνώστηκαν θετικοί ακόμα δύο εργαζόμενοι στο κτίριο της οδού Πατησίων. Η υπηρεσία έκλεισε μόνο μια μέρα, ενώ απολύμανση έγινε την επόμενη βδομάδα! Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Σύλλογος απαίτησε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, όμως η απάντηση ήταν αρνητική...

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής κατήγγειλε ότι στην επιχείρηση «Novibet» οι περίπου 200 εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τη Δευτέρα 7/9 μετά από τις θερινές άδειες ή την τηλεργασία, χωρίς να έχει γίνει «καμία αλλαγή στον εργασιακό χώρο ώστε να διασφαλίζονται οι αποστάσεις», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού. Μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος στις 10/9, οι εργαζόμενοι «εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο και να εργάζονται»!

Χαρακτηριστικό της στάσης της εργοδοσίας, ακόμη και εκεί που εμφανίζεται ευαίσθητη και για το λόγο αυτό προκρίνει την τηλεργασία, είναι να φορτώνει όλα τα έξοδα της στους εργαζόμενους και φυσικά να εκμεταλλεύεται τη διασπορά τους για να εκβιάσει για εντατικοποίηση της δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες και άλλες προσφιλείς της πρακτικές για να ανεβάσει την κερδοφορία της.

Επιμέλεια: Π.Ε

https://eforipediada.blogspot.com/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();