πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Δημόσιο - Νέο σύστημα προσλήψεων: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ ΑΣΕΠ

Στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση κατατίθεται αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο «Ο υπουργός Εσωτερικών, έχει δώσει εντολή, το νομοσχέδιο για την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, να κατατεθεί κανονικά αύριο Δευτέρα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, για δημόσια διαβούλευση».

Τι περιλαμβάνει -Έρχονται αλλαγές μετά τις αντιδράσεις

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr,  η πρόταση του ΥΠΕΣ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει τροποποιηθεί, τουλάχιστον στο σκέλος των συντελεστών βαρύτητας, μετά από αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα, σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και του ΑΣΕΠ είναι η εξής:

-Οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο μπορούν να γίνουν με τέσσερις τρόπους, ανάμεσα τους ο γραπτός διαγωνισμός, που είχε εισαχθεί με το Ν.3051/2002 (άρθρο 4). Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr: Θα διεξάγονται δύο ετήσιοι πανελλαδικοί διαγωνισμοί: Ένας για υποψήφιους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και ένας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Ενώ για τους υποψήφιους κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ο διορισμός θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και σήμερα.

-Στην πενταμελή Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού συμμετέχει μέλος του ΑΣΕΠ, καθηγητές Πανεπιστημίων και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα συστήνεται και ειδική τριμελής επιτροπή για τους διαγωνισμούς ειδικών γνώσεων που αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως πληροφορικής, οικονομικών, περιβάλλοντος, μηχανικών κλπ, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και στελέχη ιδιωτικού τομέα (άρθρο 7).

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, οι διαγωνισμοί θα περιλαμβάνουν 3+1 διαφορετικά τεστ (δοκιμασίες) «με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (σ.σ. multiple choice), με ανάπτυξη κειμένου ή συνδυασμό και των δύο». Συγκεκριμένα:

*Εξέταση γνώσεων

*Δοκιμασία δεξιοτήτων («γλωσσικού και αριθμητικού  συλλογισμού»)

*Δοκιμασία εργασιακής αποτελεσματικότητας (σ.σ. πρόκειται για το λεγόμενο «ψυχολογικό τεστ», που θα προετοιμάζεται από τα τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων). Όπως αναφέρεται στο ν/σ, «πρόκειται για σταθμισμένη διαδικασία αξιολόγησης δείγματος συμπεριφοράς, με τη χρήση ποιοτικών δεικτών, ιδίως σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων, την ηγεσία, την ανεξαρτησία κλπ».

*Ειδικών γνώσεων: Όπως αναφέρεται στο ν/σ, «κατόπιν αιτήματος του φορέα και έγκρισης του ΑΣΕΠ, για τη διακρίβωση εξειδικευμένων προσόντων (και εμπειρίας), είναι δυνατή η διεξαγωγή πρακτικών δοκιμασιών, όπως ενδεικτικά τεστ προσομοίωσης στο αντικείμενο απασχόλησης της θέσης, αθλητικές δοκιμασίες, δοκιμασίες ορθοφωνίας κλπ».

-Η βαθμολογία (άρθρο 11) με άριστα το 100, εξάγεται αποκλειστικά από τα τρία (ή τέσσερα) τεστ με συντελεστή βαρύτητας ως εξής:

*Εξέταση γνώσεων: 35

*Δοκιμασία δεξιοτήτων: 35

*Δοκιμασία εργασιακής αποτελεσματικότητας: 30.

Προσαυξάνεται, δε:

*Κατά 5 μονάδες για διδακτορικό.

*2 για μεταπτυχιακό.

*30 μονάδες για κάτοικους παραμεθορίων περιοχών.

*10 για κατοίκους δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους, εφόσον υπηρετήσουν στο δήμο τους τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα δεν λαμβάνονται υπόψη, όπως σήμερα, εκπαιδευτικά (πρώτος τίτλος σπουδών, ξένες γλώσσες) και κριτήρια εργασιακής εμπειρίας. 

https://www.aftodioikisi.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();