Νέο νομοσχέδιο που αφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προανήγγειλε μιλώντας στον ρ/σ Alpha ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Σύμφωνα με τον υπΕΣ, βρίσκεται υπό επεξεργασία. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, ως σημαντικό πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς «όχι με την έννοια την κατασταλτική αλλά με την προληπτική»
Παράλληλα, εξήγησε πως «εγκαθιδρύει ένα σύστημα που τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε θέση και βάζει δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατεύονται και οι υπάλληλοι».
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου έχει θεσμοθετηθεί για τα υπουργεία με το ν. 4622/2019 (δείτε εδώ για το ΥΠΕΣ).
Στο μικροσκόπιο η αποτελεσματικότητα
Ειδικά δε, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορέων και των υπαλλήλων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο χρειάζεται μια πολύ καθαρή εγγραφή του σε όλα τα σημεία της διοικήσεως, χρειάζεται ψηφιακό οργανόγραμμα, το οποίο έχουμε ολοκληρώσει, ξέρουμε ο κάθε υπάλληλος τι δουλειά έχει να κάνει και που βρίσκεται» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Αξιολόγηση στα χείλη Μητσοτάκη, Βορίδη
Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών τόσο ο ίδιος όσο και ο Μ. Βορίδης, μίλησαν για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται».
Βορίδης: Να συζητήσουμε στοχοθεσία και αξιολόγηση στο Δημόσιο
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε κι εκείνος ιδιαίτερη έμφαση στο Δημόσιο, που «θα παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα τις υπηρεσίες τους στους πολίτες». Ανοίγοντας παράλληλα θέμα κινητικότητας, αξιολόγησης και στοχoθεσίας των υπαλλήλων: «Πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα της κινητικότητας, της στοχοθεσίας και αξιολόγησης. Πρέπει να τις δει ο πολίτης να λειτουργούν. Δεν είναι έννοιες μακρινές», πρόσθεσε.