πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Αλλαγές στον έλεγχο των ΟΤΑ & σκέψεις για κατάργηση μέσω… ΚΕΠ

Με μπάι πας θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται με τον έλεγχο νομιμότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις αποφάσεις δήμων και περιφερειών.
Συγκεκριμένα, η σκέψη που υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών είναι να μειωθεί η προθεσμία που απαιτείται για την σχετική απόφαση του ελέγχου νομιμότητας από δύο μήνες σε μόλις τρεις μήνες. Σε περίπτωση, δε, μη έκδοσης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του ΟΤΑ να ισχύει κανονικά.

Με αυτό τον τρόπο, στο ΥΠΕΣ, θεωρούν ότι θα καταργηθεί σιωπηρά ο έλεγχος των Αποκεντρωμένων στις ελάσσονες αποφάσεις των δήμων και των περιφερειών και, έτσι, θα επισπευσθεί στις μείζονες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr από τον περασμένο Φεβρουάριο, για τις αποφάσεις των ΟΤΑ για τις οποίες δεν θα υπάρχει έλεγχος νομιμότητας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπάρχει και ο δρόμος της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Αρμοδιότητες και κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Αναφορικά με το γενικότερο θέμα των αρμοδιοτήτων και της κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μετά και το «στραπάτσο» με το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ αναμένεται να επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα μέσω της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης με βάση την προετοιμασία που έχει γίνει από την προηγούμενη.


Πρόκειται στην ουσία για μία αποκεντρωμένη υπηρεσία (σ.σ. κάτι σαν αποκεντρωμένο ΚΕΠ), στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται για θέματα στα οποία, λόγω Συντάγματος, δεν μπορούν να έχουν αρμοδιότητες δήμοι και περιφέρειες (δάση-ύδατα κλπ).

Είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 109 του «Κλεισθένη» είχε συσταθεί επί ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α» ανα Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επρόκειτο για επτά (7) Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α., οι οποίες αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();