πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Διάθεση αδειών λογισμικού στο Δημόσιο και στους Δήμους

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του λογισμικού στον Δημόσιο Τομέα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκλήρωσε τη διάθεση αδειών λογισμικού σε φορείς του Δημοσίου (Κεντρικής, Γενικής Κυβέρνησης κι Ανεξάρτητες Αρχές), υλοποιώντας το έργο «Προμήθεια αδειών λογισμικού μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement)», το οποίο μετά από διαγωνισμό που διενέργησε η ΚτΠ ΑΕ ανέλαβε ο ΟΤΕ έναντι συνολικού τιμήματος 28,43 εκατομμυρίων ευρώ
Από την αρχή του έτους διατέθηκαν 110.000 άδειες λογισμικού που αφορούν σε λογισμικό αυτοματισμού γραφείου (ενδεικτικά Office Std, Office Pro), λειτουργικών συστημάτων (Windows 10 Ent, Windows Server) και βάσεων δεδομένων, καλύπτοντας έτσι τις άμεσες ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για τρία χρόνια. Ειδικότερα, διατέθηκαν άδειες λογισμικού σε Υπουργεία, 16 Ανεξάρτητες Αρχές και φορείς του Δημοσίου, 11 Περιφέρειες και 30 Δήμους της χώρας.

Η διερεύνηση των αναγκών των φορέων του Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστοπούλου, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Η απόκτηση των αδειών δίνει στους φορείς του Δημοσίου νέες δυνατότητες ανάπτυξης εφαρμογών και χρήσης εργαλείων συνεργασίας (collaboration tools) για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δημόσιας Διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Για παράδειγμα, δόθηκε η δυνατότητα παροχής προηγμένων υπηρεσιών, όπως η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από το gov.gr μέσω της υπηρεσίας myDeskLive για ψηφιακά ραντεβού με υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, Πρεσβείες και Προξενεία της χώρας μας, μέσω της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερα από 70.000 ψηφιακά ραντεβού. Επιπλέον, αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, καθώς σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού, πρακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Υπενθυμίζεται ότι το Enterprise Agreement συνέβαλε καταλυτικά ώστε τον Απρίλιο του 2020 να αφαιρεθεί η χώρα από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένο λογισμικό στο Δημόσιο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();