πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Πως εξήγησε ο Βορίδης το “μαχαίρι” στις προσλήψεις συμβασιούχων για το 2022

Στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου η 1η συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών , στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές διατάξεις για τους εργαζομένους στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στο άρθρο – “μαχαίρι” κατά 10 % στις προσλήψεις συμβασιούχων για το 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι – όπως πρώτος ανέδειξε ο AIRETOS.GR – το άρθρο 25 του Ν/Σ αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ή σύμβασης μίσθωσης έργου (ΣΜΕ) ή προσωπικού ωριαίας αποζημίωσης στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Στην παρ.4, η Κυβέρνηση ορίζει πως ειδικά για το 2022, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου, περιορίζεται κατά ποσοστό 10 % σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εγκρίσεων του 2020.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος λοιπόν, ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε τα κάτωθι:
« Και πάω στο επόμενο. Θέλω να δω πώς θα σταθείτε σε μία διάταξη, η οποία, κατά την γνώμη μου, επίσης είναι σημαντική, για ΝΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ την πολιτική προσλήψεων στο ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή τι; Το να βάλουμε ένα όριο, το οποίο να έχει νόημα, το οποίο να το κατανοούμε όλοι, στο έκτακτο προσωπικό. Να βάλουμε ένα όριο.
Το έκτακτο προσωπικό, από πάρα πολλές Κυβερνήσεις έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα ενώ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ εκεί ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ και ΔΙΑΡΚΩΝ αναγκών.
Πρέπει λοιπόν, ότι είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, να γίνει τακτική πρόσληψη. Αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου.
Ότι δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και είναι πραγματικά έκτακτο προσωπικό, με την έννοια που περιγράφεται στις διατάξεις το τι είναι το έκτακτο προσωπικό, να παραμείνει τέτοιο.
Αλλά αυτό πρέπει να έχει ένα πραγματικό νόημα, μια πραγματική αντιστοίχιση. Δηλαδή να μην υπάρχει καταστρατήγηση.
Και τι κάνουμε, κύριε Ζαχαριάδη, γι΄ αυτή διάταξη, την οποία δεν την κάνατε εσείς που μας εγκαλείτε για το κομματικό Κράτος, γιατί θέλατε να έχετε τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζετε αυτό το όριο. Τι κάνουμε; Ερχόμαστε και λέμε:
Η ίδια διαδικασία που θα ακολουθείται για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, άρα προγραμματισμός προσλήψεων, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με διαφάνεια καθορισμός του ανώτατου αυτού αριθμού, και μάλιστα στην πρώτη του εφαρμογή ΔΕΣΜΕΥΣΗ για ΜΕΙΩΣΗ 10 % αυτού του έκτακτου προσωπικού, ερχόμαστε σήμερα να το νομοθετήσουμε.
Θέλω να καταλάβω πώς θα σταθείτε απέναντι σε αυτό. Περιμένω με πάρα πολύ ενδιαφέρον. Εσείς, που είστε της διαφάνειας, της ακεραιότητας και όλων των σχετικών. »

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();