πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Αλλάζει η διαδικασία μονίμων προσλήψεων στους Δήμους

Ότι ανασχεδιάζεται η διαδικασία για μόνιμες προσλήψεις και στους ΟΤΑ, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91,6 FM του ραδιοφώνου της «ΕΡΤ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας είπε:
«Περισσότερες από 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, το 2022 - Ανασχεδιάζεται η διαδικασία για μόνιμες προσλήψεις και στους ΟΤΑ»

«Πρόκειται για μία πολύ κομβική απόφαση της Κυβέρνησης, ήδη, από πέρυσι, προκειμένου να ομαλοποιήσουμε τη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο. Η οριστική λύση θα δοθεί με τη διεξαγωγή του ετήσιου διαγωνισμού, ο οποίος για πρώτη φορά θα γίνει, τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα είναι ένας πραγματικά ανοικτός διαγωνισμός, στον οποίο –ιδίως οι νέοι άνθρωποι– θα ξέρουν ακριβώς ποιες θέσεις προσφέρονται σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να δοκιμάσουν τις τύχες τους. Μόνο έτσι, επαναλαμβάνω, θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία των προσλήψεων. Η διαδικασία, μέχρι τώρα, δεν ήταν ομαλή, γιατί –προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ– απαιτούταν πάρα πολύς χρόνος. Μιλάμε για 15.000 προσλήψεις που προβλέπονται για το 2022 –και, ενδεχομένως, σε κάποιους να φαίνονται πολλές– όμως, ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη 21.000 προσλήψεις στον ΑΣΕΠ, από τα προηγούμενα χρόνια. Και επειδή, καθημερινά, συνομιλώ με τους Δημάρχους, καταλαβαίνω την αγωνία τους, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να υπάρξει ικανός αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούν να φέρουν σε πέρας όλα όσα απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες. Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Φέτος, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας, με τις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Στον χώρο της Υγείας είχαμε προχωρήσει και πέρυσι, όμως βλέπουμε ότι έχουν προστεθεί και άλλες ανάγκες. Επιπροσθέτως, ανάγκες υπάρχουν και στην Πολιτική Προστασία, καθώς όταν δημιουργείται ένας νέος φορέας –το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης εν προκειμένω– θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα στελέχη, προκειμένου να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Όταν, επίσης, μιλάμε για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, θα πρέπει να έχουμε μόνιμες προσλήψεις και στην Αστυνομία. Και εδώ προβλέπονται περισσότερες από 1.140 νέες θέσεις και άλλες 4.000 περίπου θέσεις έκτακτο προσωπικό. Πρέπει, πραγματικά, να ανταποκριθούμε στο ύψος των περιστάσεων και κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό.

Όσον αφορά, δε, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπονται περίπου 11.000 προσλήψεις προσωπικού ΙΔΟΧ. Για να μιλήσουμε για μόνιμες προσλήψεις, θα πρέπει προηγουμένως να αποτυπώσουμε ποιες είναι δομές και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί ένας Δήμος ή μία Περιφέρεια, για να προσφέρει στους πολίτες όλα όσα έχουν ανάγκη.

Μέσω της ΕΕΤΑΑ, οι διαδικασίες αυτές έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί –είναι περίπου 750 τον αριθμό για τους Δήμους και άλλες τόσες για τις Περιφέρειες– και πλέον αυτό που κοιτάζουμε είναι πώς μπορούν να ανασχεδιαστούν, έτσι ώστε να αποτυπωθούν σωστά, να μην είναι χρονοβόρες και να μπορούν να προσφέρονται με το αναγκαίο προσωπικό. Μόλις, λοιπόν, η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες θα ενταχθούν στον ετήσιο προγραμματισμό –μέσω του διαγωνισμού, στον οποίο αναφέρθηκα και προηγουμένως– ώστε να πάψει να υφίσταται, αφενός, αυτή η ιδιότυπη «ομηρεία» των εργαζομένων και, αφετέρου, η αδυναμία σχεδιασμού από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Και νομίζω ότι, πλέον, είμαστε κοντά σε όλο αυτό.»

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();