πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα - Αλλαγές & στις ώρες λειτουργίας καταστημάτων


Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην εξειδίκευση των νέων μέτρων. Ακόμη, από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της υγείας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ανακοίνωσε στο χθεσινό μήνυμα του ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη υπάρχουν τρία στάδια:
  1. Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων)
  2. Μόνο για εμβολιασμένους ή με εργαστηριακό έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, ανοικτή χώροι εστίασης, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.
  3. Διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια). Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.
  4. Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Συγκεκριμένα, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πώς θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ στους εξωτερικούς μπορούν να κάθονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid test).

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Ελεύθερη για όλους είναι η πρόσβαση στα φαρμακεία.

Καταλήγοντας ο κ. Αναγωστόπουλος ανέφερε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μοναάδα της Αγοράς.

Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά, τόνισε. «Ο έλεγχος είναι και στην ευθύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος κατά την είσοδο των καταναλωτών θα πρέπει να γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού αλλά και ταυτοπροσωπίας.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();