πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Δημόσιο: Ανοίγει «παράθυρο» για ιδιώτες διευθυντές & ευκολότερες μετατάξεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η εισήγηση –παρουσίαση που (σ.σ. update:επιβεβαιώθηκε) θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου γύρω από το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσεται μια ενδιαφέρουσα διάταξη, που αφορά στην τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με στόχο να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Επίσης, το σχέδιο νόμου, προβλέπει ευκολότερες μετατάξεις για υπαλλήλους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της θέσης τους και δεν πιάνουν τους στόχους.

Αυτές οι αλλαγές ενδεχομένως να αποτελούν προπομπό αλλαγών και στο ευρύτερο δημόσιο καθώς εμμέσως ανοίγουν «παράθυρο» αντίστοιχων παρεμβάσεων.


“Άνοιγμα”

Το αν το «μοντέλο» ΕΦΚΑ μπορέσει να εφαρμοστεί και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει σίγουρα στο προσεχές μέλλον, αν και εφόσον το αποτέλεσμα κριθεί θετικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, ιδιώτες διευθυντές από την ελεύθερη αγορά, (μετά τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές), θα μπορούν να απασχολούνται στον ΕΦΚΑ, με βάση την επιλογή «σύμπραξης».

Όλο αυτό το «σύστημα» θα πλαισιώνεται από ευκολότερες μετατάξεις εργαζομένων προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά και ευέλικτο σύστημα προμηθειών και νέο Οργανόγραμμα.

Και μεταξύ άλλων, το ν/σ θα προβλέπει εισαγωγή νέων μεθόδων management στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν η δυσκινησία, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 200 υπάλληλοι καλύπτουν διευθυντικές θέσεις στον e-ΕΦΚΑ και το σχέδιο νόμου θα προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό, που θα μπορεί να καλύπτεται από ιδιώτες, οι οποίοι θα αμείβονται μάλιστα, με βάση ιδιωτικοοικονομικό κριτήρια, ήτοι σημαντικά υψηλότερα από τους μισθούς που προβλέπονται στο δημόσιο.

Σημειώνεται, ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158. Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος του ΕΦΚΑ τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί αυτών των 388 μονάδων, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

https://www.aftodioikisi.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();