πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Βαρέα και Ανθυγιεινά: «Πλήγμα» στο 1/3 των δικαιούχων από τα προτεινόμενα σενάρια

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα που είχε αποκαλύψει εδώ και 2,5 μήνες η aftodioikisi.gr για τα βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΟΤΑ, δόθηκε προ ημερών κι επισήμως στη δημοσιότητα, μετά από πέντε παρατάσεις στις εργασίες της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής.

Από τα δύο σενάρια που προτείνει η αρμόδια Επιτροπή, προκύπτουν μεγάλες ανακατανομές στους δικαιούχους. Με βάση τους σχετικούς πίνακες, από τους περίπου 103.000 σημερινούς δικαιούχους του επιδόματος, δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών είτε θα υποστούν μειώσεις στο επίδομα, είτε θα το απολέσουν καθώς θα τεθούν εκτός δικαιούχων.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα (σελίδα 18 του πορίσματος) που αναφέρεται στο πρώτο προτεινόμενο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, το εν λόγω σενάριο φέρνει «έντονη ανακατανομή των δικαιούχων ανάμεσα στις κατηγορίες του επιδόματος με αποτέλεσμα στην πρώτη κατηγορία να εντάσσεται πλέον περίπου το 54% των δικαιούχων του επιδόματος…». Με δεδομένο ότι με το ισχύον καθεστώς το 90% περίπου των δικαιούχων είναι σήμερα στην ανώτατη κατηγορία του επιδόματος (91.727 υπάλληλοι), συνεπάγεται ότι το 36% των νυν δικαιούχων (δηλαδή πάνω από 30.000 υπάλληλοι) είτε θα πέσουν κατηγορία είτε θα βρεθούν εκτός δικαιούχων.

Το επίμαχο απόσπασμα:

Επιπλέον, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες του σεναρίου, αθροίζονται σε 15.386 οι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα και θα καταστούν μη δικαιούχοι. Αντιθέτως, στο καθεστώς του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας θα ενταχθούν 26.899 υπάλληλοι, ανεβάζοντας το σύνολο των δικαιούχων στους 114.244 υπαλλήλους, σε αμφότερα τα σενάρια που περιλαμβάνει το πόρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο σενάρια κινούνται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ουδετερότητας: από τα 175 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα η ετήσια δαπάνη, το πρώτο σενάριο ανεβάζει το κόστος στα 176 εκατ. ευρώ και το δεύτερο μειώνει το κόστος στα 174 εκατ. ευρώ. Ακόμα ένα «τεκμήριο» περικοπών για πολλούς εκ των σημερινών δικαιούχων, καθώς παρότι το σχετικό κονδύλι παραμένει σταθερό (με αυξομειώσεις του 1 εκατ. ευρώ), το σύνολο των δικαιούχων αυξάνεται κατά περίπου 11.500 υπαλλήλους.

Νεότερα, αναμένεται να προκύψουν μετά τη συνάντηση που θα έχουν η ΑΔΕΔΥ και ο (αρμόδιος για το θέμα) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 12.00).

Χαμένοι οι εργαζόμενοι δήμων

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, από την ανάγνωση των πινάκων προκύπτει ότι χαμένοι είναι εργαζόμενοι των δήμων στους οποίους περικόπτεται είτε ολοκληρωτικά είτε μερικώς το επίδομα των 150 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Αναλυτικά με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα μας:

-Οδηγούνται στους μη δικαιούχους Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας -Πρασίνου (βαθμολογία 23), οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α (150 ευρώ).

-Στην κατηγορία Γ (70 ευρώ) από Α (150 ευρώ) οδηγούνται, μεταξύ άλλων, μια σειρά ειδικότητες, όπως: καθαρίστριες σχολικών κτηρίων, επόπτες καθαριότητας, εργάτες οικοδόμοι, βοηθοί τεχνίτη υδραυλικού, εργάτες κήπου, δενδροκηπουροί- δενδροκόμων, κηπουροί.

  

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();