πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Βορίδης -Αρμοδιότητες: Όχι σε μεταφορά υγείας, εκπαίδευσης σε ΟΤΑ -Τι είπε για Αποκεντρωμένες

«Επί του παρόντος η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρωτοβάθμια υγεία και την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».  Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικός Μάκης Βορίδης καλούμενος να τοποθετηθεί γύρω από θέματα «μεταβίβασης αρμοδιοτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί στο παρελθόν στο όραμά του για το «νέο Δήμο», προαναγγέλλοντας, (στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους), τη μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους!

«Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σχετική προαναγγελία είχε κάνει  στην ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, Ξενοφών Κοντιάδης. Τότε ο κ.Κοντιάδης μάλιστα είχε μιλήσει για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση, πολιτισμό και περιβάλλον ως τους τέσσερις τομείς τους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση.

(Δείτε σχετικά:  To πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη: Αναπτυξιακές & αρμοδιότητες υγείας, παιδείας σε περιφέρειες, δήμους)

Το “Όχι” Βορίδη

Ωστόσο, στην παρούσα φάση ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ήταν κατηγορηματικός.

Ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρωτοβάθμια υγεία και την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαρίθμησε την πληθώρα αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά ορισμένων εξ’ αυτών προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ για άλλες θα μπορούσε να γίνει διάλογος.

Ειδικότερα, ο Μ. Βορίδης έθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών τη βασική κατεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Όπως σημείωσε, «ανοίγει πλέον ο διάλογος σε θεσμικό επίπεδο γύρω από το θέμα της περαιτέρω μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και της αξιολόγηση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και αν αυτές ασκούνται με ικανοποιητικό τρόπο ως προς τους στόχους που θέλει κανείς να επιτύχει».

Τόνισε δε, ότι αυτός ο διάλογος συνιστά μέρος μίας ευρύτερης συζήτησης που  αφορά στην Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και γεννά μία σειρά ερωτημάτων για τη συγκρότηση της ίδιας της Δημόσιας Διοίκησης και της κατεύθυνσης που αυτή πρέπει να λάβει.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η άσκηση εποπτείας του κράτους επί των ΟΤΑ απορρέει εκ του Συντάγματος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί «ασφυκτικού πλαισίου εποπτείας».

«Δεν θα ασκούμε έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ; Και αν πτωχεύσει ένας Δήμος τί θα γίνει; Θέλετε να εισάγουμε μηχανισμό πτωχεύσεως των ΟΤΑ; Ποιος θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες όταν θα έχει καταρρεύσει ο προϋπολογισμός;» διερωτήθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα του σεβασμού του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή να μην ελέγχεται.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ελέγχεται και ως προς την τήρηση των οικονομικών και ως προς την τήρηση της νομιμότητας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ακεραιότητα και επάρκεια στον τρόπο ελέγχου.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού ο οποίος θα συζητά τις αρμοδιότητες που ανακύπτουν από τα ψηφισθέντα νομοσχέδια, θα εκτιμά την αναγκαιότητά τους και θα αποφασίζει το επίπεδο στο οποίο θα απονέμονται, προαναγγέλοντας τη δημιουργία του στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αυτό συνδέεται με μία ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση που αφορά στη συνολική αξιολόγηση των αρμοδιοτήτων» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το έργο αυτό «μία τεράστια θεσμική παρέμβαση» η οποία απουσίαζε για σειρά δεκαετιών.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η νομοθετική πρόταση του Υπουργείου θα έρθει πολύ σύντομα, έχοντας ωστόσο προηγηθεί η απαιτούμενη αρτιότητα και επιμέλεια στην προεργασία της, προκειμένου οι όποιες μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων να είναι σύννομες, συνταγματικές, οικονομικά σταθμισμένες, λειτουργικές και να αποβαίνουν εις όφελος των Ελλήνων πολιτών.

https://www.aftodioikisi.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();