πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Σε ποιο Δήμο της Αττικής δεν συναντάς ούτε ένα αδέσποτο σκυλί;

Στον Άγιο Δημήτριο Αττικής έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους και έχουν φροντίσει ώστε στη πόλη να μην κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά και το πέτυχαν με πρόγραμμα και στοχευμένες δράσεις. Δαπάνησαν και χρήματα. Να ένας καλός τρόπος που πιάνουν τόπο τα δημοτικά τέλη.
Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, παρά μόνο γάτες στην πλειονότητά τους στειρωμένες. Αν δεις αδέσποτο σημαίνει πως πως είτε κάποιος ανεγκέφαλος το παράτησε πριν λίγες ώρες άντε μέρες είτε ήρθε από άλλη περιοχή και δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η δράση του Δήμου για τα ζώα, με κηδεμόνα ή χωρίς, καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου βάσει του Νόμου, αλλά και πολύ περισσότερο απ’ όσα αυτός ορίζει, με το βάρος να δίνεται στον πληθυσμό των γατών της πόλης. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται τα εξής:

· Σύσταση της 5μελούς Επιτροπής ελέγχου του προγράμματος διαχείρισης ζώων αποτελούμενοι από ειδικούς και ζωόφιλους πολίτες

· Υλοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών

· Δίδεται ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα σε τραυματισμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα

· Οργανώνεται καθημερινή σίτιση αδέσποτων γατών σε όλη την πόλη

 

· Έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες για γάτες σε πολλά σημεία της πόλης

· Η πόλη διαθέτει 4 κοινόχρηστα πάρκα εκτόνωσης σκύλων

· Ειδικά κυτία πατέντας ΝΟΚΑΚΑ για τη διευκόλυνση των κηδεμόνων σκύλων κατά τη βόλτα

· Εμβολιασμοί – στειρώσεις – ηλεκτρονικές σημάνσεις – φιλοξενίες και υιοθεσίες σε αδέσποτα σκυλιά (όταν εμφανίζονται στην πόλη, κυρίως από εγκαταλείψεις)

· Πραγματοποίηση ζωοφιλικών ενημερώσεων μαθητών και μαθητριών σε σχολεία για την υπεύθυνη κηδεμονία, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) πριν την πανδημία

· Δράση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοποίησης (ενεργητικής – παθητικής) αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων

· Τακτικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία ως προς την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων

· Εκτεταμένη δημιουργία επικοινωνιακού και άλλου υλικού, εκστρατείες ενημέρωσης και αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας που διαθέτει ο Δήμος για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων των πολιτών για θέματα που αφορούν στη σίτιση, τα πρόστιμα για κακοποίηση, την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης και γενικότερα στην προστασία των ζώων

· Ανάπτυξη και διαχείριση δικτύου φιλόζωων εθελοντών για φιλοξενίες αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους

· Σελίδα στο Facebook «Προστατεύω και Φροντίζω – Δίκτυο Ζωόφιλων Αγίου Δημητρίου» για την δικτύωση και οργάνωση κοινότητας φιλόζωων Δήμου, αλλά κυρίως την προώθηση των υιοθεσιών των ζώων.

 

Ενώ μόνο για το 2021 τα οικονομικά και ποσοτικά στοιχεία μιλάνε από μόνα τους!

· Δαπανήθηκαν 24.000€ για στείρωση αδέσποτων γατών σε τοπικό κτηνιατρείο για τη στείρωση συνολικά 350 γατών

· Έχουν προϋπολογιστεί 15.000€ για φιλοξενία σκυλιών όταν εμφανίζονται στην πόλη, κυρίως από εγκαταλείψεις ή όταν οι κηδεμόνες τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν (7.000€ για το 2021 – 8.000€ για το 2022)

· Έχουν προϋπολογιστεί για 2 έτη 74.000€ για κλινική περίθαλψη μικρών ζώων συνεχιζόμενο (30.000€ για το 2021 – 44.000€ για το 2022)

· Ενώ για τη σίτιση αδέσποτων γατών το ποσό που δαπανήθηκε το 2021 αγγίζει τα 14.000€. Ενώ για το 2022 έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 20.000€.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση του Αγίου Δημητρίου είναι πως εκτός από την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια εθελοντών – ενεργών πολιτών της πόλης. Άρα εν τη γενέσει του, στηρίχθηκε πολύ στις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις εκείνων, από την Κοινωνία των Πολιτών, που ήταν – και είναι χρόνια – στο φιλοζωικό κίνημα.

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου στόχος – εκτός από τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου και υγιούς πληθυσμού αδέσποτων – είναι η καλλιέργεια κουλτούρας υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικίδιων ζώων, κάτι που θα εξαλείψει το θλιβερό φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων ζώων στους δρόμους των πόλεων.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();