πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Δήμοι και Πολιτική Προστασία: Απλές προτάσεις προς υλοποίηση.

Χαλάνδρι 3-2-2022

Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητοί φίλοι

Η Συντακτική ομάδα της "πρΟΤΑσης", για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει κατ΄ επανάληψη αρθρογραφήσει σχετικά με το γεγονός ότι, οι Δήμοι, δυστυχώς, δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας. Δηλαδή σημαντικές αρμοδιότητες που αφορούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης από φυσικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνιά ολοένα γίνονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία κακοκαιρία ΄΄ Ελπίδα΄΄ που είχαμε χιονοπτώσεις με το ύψος του χιονιού να φθάνει σε ορισμένες περιοχές και τους 80πόντους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι βάση της κείμενης νομοθεσίας, οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν στο Οργανόγραμμά τους, αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας. Το πρόβλημα είναι ότι τα τμήματα αυτά δεν έχουν μονίμους υπαλλήλους, γιατί οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να προσλάβουν (μόνιμο) προσωπικό και στηρίζονται σε 4μηνες συμβάσεις, οι οποίες αντιλαμβάνεστε ότι, δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν κατά την διάρκεια του έτους. Επιπλέον, (οι Δήμοι) δεν έχουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή – π.χ. εκχιονιστικά μηχανήματα – για να μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα φυσικό φαινόμενο σαν αυτό που έπληξε ιδιαίτερα την Αττική αλλά και άλλες περιοχές, τις τελευταίες ημέρες. Καθοριστικής σημασίας βέβαια είναι και η έλλειψη συντονισμού από τους εμπλεκόμενους φορείς – Περιφέρεια, Πυροσβεστική , ΔΕΔΗΕ - κάτι που όλοι βιώσαμε σε μεγάλο βαθμό.
Έχουμε δηλαδή το εξής οξύμωρο: οι δήμοι να καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα χωρίς τα αναγκαία μέσα , να δέχονται την πίεση της τοπικής κοινωνίας γιατί ο δημότης θέλει το γρηγορότερο το δρόμο του καθαρό από χιόνι , για να πάει στην εργασία του ή στον γιατρό , το παιδί του στο σχολείο κ.α. 

Ως Συντακτική ομάδα της "πρΟΤΑσης" πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή επιτέλους να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, σε διαφορετική περίπτωση θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. 
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί από τους Δήμους να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό για τη στελέχωση της πολιτικής προστασίας και με την διαδικασία του κατεπείγοντος να διεξαχθεί διαγωνισμός πρόσληψης, όπως ακριβώς έγινε και για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αναγκαία η πίεση που πρέπει να ασκήσουν οι Φορείς - ΚΕΔΕ, δήμαρχοι, σύλλογοι - ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν σε τέτοιες ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. 
Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει, μέχρι την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. 
Επιπροσθέτως η κεντρική εξουσία θα πρέπει να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. 
Τέλος, να γίνει και το αυτονόητο: η δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή ένα επιχειρησιακό κέντρο για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των γεγονότων.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις και δεν θα είμαστε θιασώτες των ίδιων και ίδιων προβλημάτων και καταστάσεων.

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();