πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Καταδίκη του Δήμου Κομοτηνής για παραβίαση της νομοθεσίας για τα αδέσποτα

Τη μήνυση είχαν καταθέσει τον Μάρτιο του 2019 μέλη της ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής» και αφορούσε τον παράνομο εγκλεισμό αδέσποτων στο δημοτικό κυνοκομείο – Ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 5 μήνες με τριετή αναστολή

Την καταδίκη του Δήμου Κομοτηνής για την παραβίαση της νομοθεσίας για τα αδέσποτα (Ν.4039/12) αποφάσισε την Πέμπτη 19 Μαΐου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2019 μέλη της ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής».

Η μήνυση των φιλόζωων προσωποποιήθηκε ενάντια του τότε Δημάρχου Κομοτηνής, του τότε αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας, του Προϊσταμένου Καθαριότητας και του τότε Υγειονομικού Υπεύθυνου Δημοτικού Κυνοκομείου και αφορούσε τον παράνομο εγκλεισμό αδέσποτων στο δημοτικό κυνοκομείο Κομοτηνής.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε τελικά εις βάρος μόνο του τότε αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Γιάννη Μουρτίδη, καθώς η εισαγγελέας έκρινε ότι οι υπόλοιποι τρεις δεν έφεραν καμία ευθύνη.

Εκ μέρους της φιλοζωικής ομάδας κατέθεσαν ο Μάκης Σαλασίδης και η Χρύσα Μαχαιρίδου, οι οποίοι ανέδειξαν με φωτογραφίες και ντοκουμέντα που προσκόμισαν τον υπερπληθυσμό αδέσποτων και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο δημοτικό κυνοκομείο.

«Η διαχείριση των αδέσποτων εργαλειοποιήθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους», είπαν οι μάρτυρες, οι οποίοι τόνισαν ότι «ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να εφαρμόσει το παράδειγμα άλλων πόλεων». Επιπλέον, τα μέλη της φιλοζωικής ομάδας έκαναν λόγο για έλλειψη ελέγχων στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων αλλά και για ασθένειες στα έγκλειστα στο δημοτικό κυνοκομείο σκυλιά, λόγω των άθλιων συνθηκών.

Από την πλευρά του ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος τόνισε ότι ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων οφείλονταν στο γεγονός ότι υπήρχαν εκείνη την περίοδο πολλά αδέσποτα στους δρόμους της πόλης.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν επίσης η πρώην πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Εριφύλη Καστή, καθώς και οι υπεύθυνοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου με 10 μήνες φυλάκιση και τριετή αναστολή, με το δικαστήριο να αποφασίζει τελικά την καταδίκη του κατηγορούμενου με 5 μήνες φυλάκιση και τριετή αναστολή.

Η ανάρτηση της ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής»:

«ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ: 5 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ.

Εκδικάστηκε προχθές, 19.5.2022, η μήνυση που υποβάλλανε οι φιλόζωοι της Κομοτηνής σε βάρος του δημοτικού κυνοκομείου (Μάρτιος 2019) για τον υπερπληθυσμό των έγκλειστων σκυλιών την περίοδο 2018 – 2019. Ενώ η άδεια του κυνοκομείου προβλέπει μόνο 80 θέσεις ο δήμος εκείνη την εποχή είχε στοιβάξει 400 – 500 σκυλιά, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη καταδίκη αυτής της μορφής και ανοίγει το δρόμο και σε άλλες εξελίξεις.

Η καταδίκη προσωποποιήθηκε στον τότε αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Μουρτίδη, ο οποίος άσκησε έφεση.

Το φιλοζωικό κίνημα θεωρεί την απόφαση ιστορική για τα τοπικά δεδομένα διότι μέχρι τώρα εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπήρξε άλλη απόφαση και αυτό ίσως δημιουργούσε στο μυαλό κάποιων την ιδέα ότι μπορούν να παραβιάζουν το νόμο και τα δικαιώματα των ζώων».


'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();