πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

«Τυφλή» δικαιοσύνη: Αθώος εργοδότης που δεν έδωσε το δώρο Χριστουγέννων – «Θα μου κ^@σουν μια μάντρα»

Είσαι εργοδότης και δεν γουστάρεις να καταβάλεις στον εργαζόμενο σου το δώρο Χριστουγέννων; Κανένα πρόβλημα, πλέον μπορεί να βρεθεί και κάποιο δικαστήριο που θα σε δικαιώσει…

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση»δικαστήριο αθώωσε εργοδότη που δεν πλήρωσε το δώρο των Χριστουγέννων το 2020.

Την συγκεκριμένη απόφαση έλαβε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών παρότι ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι η μη καταβολή του δώρου είναι αυτόφωτο αδίκημα.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων αποκαλύπτει και την προκλητική απάντηση που είχε δώσει ο εργοδότης στους εκπροσώπους του συλλόγου.

«Δεν πληρώνω ευρώ στις παλιό……ες και να πάνε όπου γουστάρουν. Θα μου κλ….σουν μια μάντρα», τους είχε πει σύμφωνα με το σωματείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αθώα κρίθηκε χθες 27/7/2022 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών η νόμιμη εκπρόσωπος των IDEA STORES του Ομίλου Ατζουλάτου κατά την εκδίκαση εφέσεως για μη εξόφληση του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενη. Η εκπρόσωπος της επιχείρησης καταδικάστηκε πρωτοδίκως από τη δικαιοσύνη διότι, κατόπιν καταγγελίας της εργαζόμενης στην Επιθεώρηση Εργασίας Πατρών, δεν είχε προβεί σε εξόφληση του Δ.Χ έτους 2020. Δυο χρόνια μετά και ενώ μέχρι σήμερα η εργοδότρια εταιρεία αρνείται πεισματικά την εξόφληση της οφειλής της προς την εργαζόμενη, το δικάζον Δικαστήριο στο Β΄ βαθμό αθώωσε την κατηγορούμενη παρά την συνομολόγησή της, δια μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της, ότι δηλαδή οφείλει μέχρι και σήμερα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων στην εργαζόμενη.

Η μη ύπαρξη αμφιβολιών στο δικάζον Δικαστήριο ως προς την ύπαρξη της οφειλής όπως αυτή αναφερόταν και στο κατηγορητήριο, καθιστούσε μονόδρομο την καταδίκη της εργοδότριας όπως ρητά ορίζεται στη διάταξη του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 3996/2011 που ρητά αναφέρει: «Κάθε εργοδότης, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας τις σχετικές με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα τα χρονικά όρια εργασίας, υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 31 του ν. 3904/2010 (Α`218), την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές».

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» βρεθήκαμε στην αίθουσα και παρακολουθήσαμε την ακροαματική διαδικασία και όλα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκειά της. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το δικαστήριο, παρά την καταδικαστική εισήγηση της Εισαγγελέως, έκανε δεκτές τις δικαιολογίες της εργοδότριας (όπως αυτές μεταφέρθηκαν από το δικηγόρο της) ότι τάχα «οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας είναι κατασχεμένοι και δεν μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εργαζόμενης» ή ότι «η εργαζόμενη αρνείτο να παραλάβει τα χρήματα σε μετρητά (μαύρα δηλαδή)».

Αστείες δικαιολογίες που προβλήθηκαν και στο Πρωτοδικείο και απορρίφθηκαν. Και είναι αστείες και ψευδείς οι δικαιολογίες της εργοδότριας εταιρείας, καθώς επίσης και της νομίμου εκπροσώπου της, διότι τα IDEA STORES μια χαρά κινούν καθημερινά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εισπράττοντας μέσω μηχανημάτων «POS» χιλιάδες ευρώ από πωλήσεις και μια χαρά πληρώνουν μισθοδοσίες άλλων υπαλλήλων μέσω τραπέζης, οι οποίοι εξακολουθούν να απασχολούνται στα εν λόγω καταστήματα. Εκτός κι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ή παραβιάζεται η παρ. 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) σύμφωνα με τον οποίο καθιερώνεται υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

https://www.topontiki.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();