πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου: Πρώτο «αλαλούμ» από τη ρύθμιση Βορίδη για τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα

Πριν ακόμη «στεγνώσει» το μελάνι της παρέμβασης του υπουργού Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) Μάκη Βορίδη για τoν τρόπο συζήτησης των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης στα δημοτικά συμβούλια, οι πρώτες «αναταράξεις» καταγράφηκαν στο Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου. Στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 20 Ιουλίου, την οποία παρακολούθησε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αρχικά η Λαϊκή Συσπείρωση, διά του δημοτικού συμβούλου της Ανδρέα Οικονόμου, κατέθεσε ψήφισμα με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Έπειτα από ενστάσεις που τέθηκαν από μέλη της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία, ο πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Λαδόπουλος ανέφερε αρχικά ότι «ως δημοκρατικό όργανο, αν είναι ένα θέμα σοβαρό και συναινεί η πλειοψηφία του Δ.Σ., μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως στο παρελθόν».

Στο σημείο εκείνο πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι πόλη για να ζεις» Γιώργος Θωμάς, σημειώνοντας: «Δεν συμφωνώ με την κυβερνητική ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να γίνεται η διάταξη “λάστιχο”. Tίθεται ζήτημα νομιμότητας», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως το κείμενο κατατέθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση.

Αμέσως παρενέβη ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, υπογραμμίζοντας ότι και με τη νέα τροποποίηση, τα εκτός ημερησίας θέματα που προτείνει η δημοτική Αρχή συζητούνται αυτομάτως και νομότυπα. «Προτείνω ως διέξοδο να εισάγονται με αυτό τον τρόπο, γιατί αν πηγαίναμε με το γράμμα του νόμου, δεν θα συζητούσαμε σχεδόν τίποτα», ανέφερε ο «πρώτος πολίτης» της πόλης, προσθέτοντας: «Η νέα διάταξη υπονομεύει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, βάζοντας προσχώματα και δεσμεύσεις. Δεν έπρεπε να υπάρξει η ρύθμιση». Από σειρά δημοτικών συμβούλων ζητήθηκε από τον κ. Ρούσσο «να μην περνούν τα θέματα από την κρίση του δημάρχου, αλλά αυτόματα να εισάγονται».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Σώματος τάχθηκε κατά της εισαγωγής του ψηφίσματος για τις φωτιές. «Πρέπει να τηρούμε τους νόμους. Η δημοκρατική μου πορεία δεν μου επιτρέπει να πηγαίνω κόντρα σε διατάξεις που ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή», δήλωσε ο κ. Λαδόπουλος. «Το εισάγει ο δήμαρχος!», διέκοψε ο Σίμος Ρούσσος, ζητώντας τη συζήτηση του κειμένου. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο υποχείριο του υπουργού Μάκη Βορίδη», επεσήμανε.

Η ένταξη του θέματος στη συνεδρίαση τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία και «πέρασε» κατά πλειοψηφία (15-11). «Ναι» είπαν οι παρατάξεις: «Αντίσταση με τους πολίτες» (Σίμος Ρούσσος), «Μένω στο Χαλάνδρι» (Νίκος Πράσσος), «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» (Δημήτρης Λέρτας) και η Λαϊκή Συσπείρωση. Κατά τάχθηκαν ο πρόεδρος του Σώματος (Γιάννης Λαδόπουλος) και οι παρατάξεις «Χαλάνδρι σε Δράση», (Κρίστη Αγαπητού) «Ορίζοντας 2023» (Μάνος Κρανίδης) και «Χαλάνδρι πόλη για να ζεις» (Γιώργος Θωμάς).

Με τις ίδιες ψήφους εγκρίθηκε το κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρόταση για ψήφισμα και κατά των κυβερνητικών διατάξεων

Αμέσως μετά, με πρωτοβουλία του Νίκου Πράσσου, κατατέθηκε ψήφισμα που επικρίνει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. «Στη χώρα όπου αναδείχθηκε ο θεσμός της Δημοκρατίας και τέθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου Πολιτισμού, θεωρούμε χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, να ταχθούν απέναντι σε οτιδήποτε προσπάθεια φίμωσης, χειραγώγησης και περιορισμού της πολυφωνίας και της πολιτικής έκφρασης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το κείμενο.

Και αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του Σώματος ήταν αντίθετος στην εισαγωγή του θέματος. Ακολούθησε αίτημα από την Κρίστη Αγαπητού και τον Μάνο Κρανίδη να αποσυρθεί, για να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων, ώστε να καταλήξει το Δ.Σ. σε ένα ομόφωνο ψήφισμα. «Είμαστε απέναντι στη ρύθμιση. Αν συμφωνεί ο κ. Πράσσος, μπορεί να αποσυρθεί μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο», απάντησε ο δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» ανέφερε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αναβολή συζήτησης, «αρκεί στο τελικό κείμενο να υπάρχει ρητή η αναφορά στη φίμωση και χειραγώγηση πολιτικής έκφρασης και πολυφωνίας».

Οι τελικές αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών

Σημειώνεται ότι η οριστική ρύθμιση του ΥΠΕΣ, που υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή την Πέμπτη 7 Ιουλίου, προβλέπει:

«Οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα δύο μέρες προ της δημοσίευσης πρόσκλησης συνεδρίασης να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με θέματα προς συζήτηση. Αν ο πρόεδρος του Σώματος δεν εγκρίνει την ένταξη των θεμάτων αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, που λαμβάνεται από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του μετά από το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μπορεί είτε να λάβει απόφαση συζήτησης και λήψης απόφασης επί των θεμάτων αυτών είτε να αναβάλει τη συζήτηση για ειδική συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται εντός των 15 επόμενων ημερών από την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

https://amarysia.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();