πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις το 2023 [αναλυτικοί πίνακες με όλα τα ποσά]

Ποσοστιαίες αυξήσεις από 5,5% έως και 13,3% θα λάβουν στα καθαρά ποσά των μηνιαίων αποδοχών τους περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι, που αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο το 2023 από τις αποφάσεις της κυβέρνησης να χορηγήσει αυξήσεις στα ονομαστικά ακαθάριστα ποσά των συντάξεων και ταυτόχρονα να καταργήσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ.
Το ονομαστικό ποσοστό της αύξησης που θα χορηγηθεί στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023 θα προκύψει, σύμφωνα με το νόμο 4670/2020, από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022, διά του 2.

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, το ποσοστό των αυξήσεων που θα χορηγήσει η κυβέρνηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7%. Ο λόγος είναι ότι με τους φρενήρεις ρυθμούς που αυξάνονται πλέον οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, ο πληθωρισμός στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι πλέον πολύ πιθανό να διαμορφωθεί σε μέσο επίπεδο κοντά στο 9%. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει φέτος το 5%. Ως εκ τούτου, η αύξηση των συντάξεων για το 2023 εκτιμάται πλέον ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 7% (το ήμισυ του αθροίσματος 9%+5%).

Επιπλέον, το 2023 θα προκύψουν αυξήσεις σε ορισμένες συντάξεις και εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τον ερχόμενο Ιανουάριο, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από συντάξεις μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ ή των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Περισσότερο επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%. Ως εκ τούτου, για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που λαμβάνουν ετησίως ποσά συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ, οι αυξήσεις στις καθαρές συντάξεις τους (στα ποσά που παίρνουν «στο χέρι» μετά την αφαίρεση των κρατήσεων) αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από 7% και να φθάσουν ακόμη σε επίπεδα υψηλότερα του 10%, του 11%, του 12% ή ακόμη και του 13%.

Οφέλη

Από αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που δημοσιεύουμε προκύπτει, ειδικότερα, ότι ονομαστική αύξηση συντάξεων κατά 7% θα οδηγήσει τα καθαρά ποσά των συντάξεων, δηλαδή τα ποσά που λαμβάνουν «στο χέρι» οι συνταξιούχοι, σε επίπεδα υψηλότερα κατά 5,5% έως 13,3%. Οι διακυμάνσεις των αυξήσεων στα καθαρά ποσά είναι μεγάλες εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως ήδη αναφέραμε, μια μερίδα συνταξιούχων θα ωφεληθεί όχι μόνο από τις ονομαστικές αυξήσεις του 7%, αλλά και από τις αυξήσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης της μηνιαίας κράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παρατηρείται, συγκεκριμένα, ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ετησίως φορολογητέα ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ ή υψηλότερα των 1.667 ευρώ το μήνα, θα λάβουν στα καθαρά ποσά των συντάξεών τους αυξήσεις υψηλότερες του 7%, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και μέχρι το 13,3% για τους ελάχιστους που παίρνουν πολύ υψηλές συντάξεις. Αντιθέτως, όσοι συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ λάβουν ονομαστικές αυξήσεις 7%, θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους (τα ποσά που παίρνουν «στο χέρι», τα οποία προκύπτουν αν αφαιρεθούν από τα φορολογητέα ποσά οι κρατήσεις φόρων) να αυξάνονται κατά ποσοστά μικρότερα του 7%, και συγκεκριμένα από 5,5% έως 6,8%. Ενα μέρος της ονομαστικής αύξησης του 7% θα απορροφηθεί από μια μεγαλύτερη σε ποσοστό αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος, την οποία θα προκαλέσει η αύξηση του μηνιαίου ποσού της σύνταξης, αλλά και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή η διατήρηση των κλιμακίων στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022, κι όχι η αναπροσαρμογή τους με βάση την αύξηση του τιμαρίθμου του 2022.

Ακτινογραφία

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.000.000 συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα είναι οι πιο κερδισμένοι το 2023, καθώς από το έτος αυτό θα τεθούν σε ισχύ:

* η ονομαστική αύξηση στα μικτά ποσά των συντάξεων βάσει του ν. 4670/2020, η οποία θα υπολογιστεί στο ήμισυ του αθροίσματος του μέσου ετήσιου πληθωρισμού και του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης του έτους 2022, και όπως ήδη αναφέραμε αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά κοντά στο 7%. Η αύξηση του 7% θα χορηγηθεί σε όλα τα μικτά (ακαθάριστα) ποσά κύριων συντάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 4670/2020 (νόμου Βρούτση), που αναθεωρεί το άρθρο 14 του νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) και προβλέπει ότι από 1ης/1/2023 ξεπαγώνουν οι συντάξεις και δίδονται αυξήσεις (οι πρώτες μετά από μια 12ετία Μνημονίων) με βάση τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας,

* η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία φορολογητέα ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ

Ιδιαίτερα κερδισμένοι θα είναι, μεταξύ άλλων, 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τον Μάιο του 2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, που είχαν επανυπολογισμό σύνταξης και πήραν αύξηση μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά. Οσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με 30 και άνω έτη ασφάλισης δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα πάρουν κι αυτοί ολόκληρη την αύξηση του 2023, ενώ αν το εισόδημά τους είναι πάνω από τα όρια επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, θα κερδίσουν και από την κατάργησή της.


'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();