πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Εργασία και αμοιβή εργαζομένων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων 2022

Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, υποχρεωτικές αργίες για τον ιδιωτικό τομέα, είναι η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια).

Τις ημέρες αυτές, απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων, εκτός κι αν ανήκουν στην κατηγορία που επιτρέπεται νόμιμα η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές και αργίες, όπως π.χ. τα ανθοπωλεία, τα ξενοδοχεία, οι μονάδες υγείας, οι ταβέρνες, γενικά τα επισιτιστικά καταστήματα κλπ.

Τι ισχύει για τις υποχρεωτικές αργίες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων

Αν η επιχείρηση, λειτουργεί νόμιμα τις ημέρες αυτές και παραμείνει ανοικτή, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που θα εργαστούν, θα πάρουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου, ή για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους ή ανάλογα για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα αλλά παραμείνει κλειστή με εντολή του εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται την αμοιβή τους, σαν να εργαζόταν, χωρία καμιά προσαύξηση.

Αν η επιχείρηση ανήκει στη κατηγορία για τις οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν ημέρες υποχρεωτικών αργιών, αλλά (παρανόμως) παραμείνει ανοικτή κατά τις υποχρεωτικές αργίες κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν θα λάβουν ένα ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή (ή αναλογικά αμοιβή για όσες ώρες απασχοληθούν) με προσαύξηση 75%. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή των εργαζομένων, είναι ανεξάρτητη από τις τυχόν διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για την παράβαση της εργασίας κατά ημέρες υποχρεωτικών αργιών και Κυριακών.

Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και παραμείνει ανοικτή, αλλά ο εργαζόμενος δεν προσήλθε αδικαιολόγητα, δεν δικαιούται αμοιβή για την ημέρα αυτή.

Εάν η αργία συμπίπτει με την πρώτη ή την τελευταία ημέρα αδικαιολόγητης απουσίας του εργαζόμενου, οπότε δεν είναι εύκολο να διαγνωσθεί αν θα απουσίαζε και κατά την ημέρα αυτή, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιο του (Ν.Σ.Κρ 24/1966 ), ενώ αν η αργία περιλαμβάνεται μεταξύ δύο ημερών αυθαίρετης απουσίας του, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο της αργίας ( Ν.Σ.Κρ 919/62).

Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κανονική άδεια οι ημέρες των αργιών δεν θα πρέπει να καταμετρηθούν στις ημέρες της κανονικής άδειας, αφού σύμφωνα με το Α.Ν. 539/45, δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια οι επίσημες αργίες.

Οι επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζομένους κατά τις ημέρες αργιώνδεν πρέπει να χορηγούν κατά τις ημέρες αυτές εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) στους εργαζόμενους, αφού το ρεπό πρέπει να χορηγείται σε εργάσιμη ημέρα.

Εφόσον όμως η ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), χορηγείται στον μισθωτό σταθερά ολόκληρο το έτος ή κατά την συμφωνημένη περίοδο απασχόλησής του ή κυκλικά και η ημέρα της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, συμπίπτει με ημέρα αργίας, τότε το ρεπό δεν μεταφέρεται, αφού τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στις ισχύουσες διατάξεις.

https://www.ergasiaka-gr.net/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();