πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης", 16-3-2017


Χαλάνδρι 16-03-2017 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και τις αναφορές της αντιπολίτευσης για εκλογές για την εφαρμογή ενός καλύτερου μνημονίου, θα θέλαμε, ως συντακτική ομάδα, να επισημάνουμε για άλλη μια φορά, τι σημαίνει για την Ελληνική κοινωνία το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις, θα δεσμευτούμε νομοθετώντας :

· Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το έτος 2019 και μετά.

· Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, άμεσα ή σταδιακά.

· Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

· Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
Το σκληρό αυτό πακέτο μέτρων θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, όταν ζητείται πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προσδιορίζεται ένα ετήσιο ποσό 6,5 δις. ευρώ που δεν παράγουμε. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι, οι δαπάνες του κράτους (χωρίς τους τόκους για το χρέος) ανέρχονται σε 50 δις ευρώ και τα έσοδα στα 54 δις ευρώ, χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε τις δαπάνες για τόκους και τοκοχρεολύσια που ανέρχονται στα 5,5 δις. Άρα, εφόσον η ελληνική οικονομία δεν παράγει αυτά τα 6,5 δις - αφού εάν αφαιρέσουμε τα 54 δις από τις συνολικές δαπάνες 55 (50+ 5,5) μας δεί(χ)νει ετήσιο έλλειμμα 1 δις. - δανεισμός και πάλι δανεισμός για την εξυπηρέτηση του χρέους…Και τα μνημόνια θα συνεχιστούν. Και θα συνεχίζονται εσαεί… Φαύλος κύκλος. 

Τα όποια αντίμετρα που υποστηρίζει ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση θα συζητιώνται μετά την επίτευξη των στόχων και δε λύνουν το βασικό πυρήνα του προβλήματος. Η όποια πολιτική που έχει ως στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εφαρμογή Μνημονιακών πολιτικών αποτελεί μία λύση που θα συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών και του ντόπιου κατεστημένου που τα υποστηρίζει και όχι τα συμφέροντα της Ελληνικής κοινωνίας.

Η λύση για την έξοδο από την κρίση είναι σίγουρα η πολιτική αλλαγή, που θα πρέπει όμως, να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:


  • Κούρεμα του δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να διαμορφωθεί στο 60-70% του ΑΕΠ.
  • Ελληνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και γενικά σε τομείς της οικονομίας που έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα.
  • Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, που, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο έχει τσαλαπατηθεί στα χρόνια του Μνημονίου.

Η λύση πλέον βρίσκεται στα χέρια μας. Και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε.

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();