πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τράπεζες: «Μαχαίρι» στις δαπάνες με απολύσεις εργαζομένων και απόσχιση υπηρεσιών

Με τη δικαιολογία πως… πιέζονται τα κέρδη τους, οι συστημικές τράπεζες, εκτός από την έμφαση στη συνέχιση των πλειστηριασμών και στην πώληση πακέτων προβληματικών δανείων, αναμένεται να προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις στο δίκτυο για να περικόψουν σημαντικά τα έξοδά τους.
Ήδη, κλείνουν συνεχώς υποκαταστήματα, ενώ μειώνουν σταθερά το προσωπικό τους εφαρμόζοντας αλλεπάλληλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Μόνο φέτος η Αlpha και η Πειραιώς ολοκλήρωσαν προγράμματα εθελουσίας, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει σε εξέλιξη σχετικό πρόγραμμα.
Η McKinsey, η Oliver Wyman και γενικότερα όλοι οι σύμβουλοι που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με τις ελληνικές τράπεζες υποδεικνύουν ως ιδανικό μέγεθος δικτύου με τα σημερινά δεδομένα τα 200 καταστήματα, ενώ στην πιο ακραία εκδοχή ο αριθμός τους ανεβαίνει στα 300 καταστήματα. Καμία ελληνική τράπεζα δεν ανταποκρίνεται σήμερα σε αυτό το μέγεθος. Η Πειραιώς διαθέτει 574, η ΕΤΕ 540, η Αlpha 440 και η Eurobank 350. Mια προσαρμογή των δικτύων στα σημερινά δεδομένα της αγοράς θα σήμαινε ότι οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν συνολικά περί τα 700 καταστήματα. Χωρίς οι αριθμοί να είναι ακριβείς, εκτιμάται ότι η συρρίκνωση των δικτύων θα προκαλέσει απώλειες περίπου 5.500 θέσεων εργασίας στα υποκαταστήματα και άλλων 4.000 από τις υπηρεσίες υποστήριξης του δικτύου.
Δεν αποδίδει η εθελουσία
Το πρόβλημα είναι ότι πλέον τα προγράμματα εθελουσίας δεν αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί πολλές φορές και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ η συντριπτική πλειονότητα είναι νεότεροι που δεν έχουν διάθεση να αποχωρήσουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσεχές διάστημα οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην εφαρμογή και νέων προγραμμάτων. Ωστόσο, με αμφίβολη την αποτελεσματικότητα των εθελουσιών, οι δυνατότητες που τους απομένουν είναι δύο: η μία είναι να πουλήσουν δραστηριότητες ή τμήματα μαζί με το προσωπικό και η άλλη να κάνουν απολύσεις.
Οι απολύσεις, όμως, και μάλιστα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση. Είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις και ότι τα σωματεία θα απαντήσουν δυναμικά.
Ανακεφαλαιοποίηση και bail in
Αν ανοίξει νέος κύκλος ανακεφαλαιοποιήσεων, πιθανόν να επανέλθει και κίνδυνος bail in, ενώ θα τοποθετηθούν νέες διοικήσεις που θα κληθούν να εφαρμόσουν δραστική μείωση του προσωπικού.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();