πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ο εφιάλτης στο δρόμο με την «Black Friday» επιστρέφει

Ως γνωστό, μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά την καθιέρωση του θεσμού της «Λευκής Νύχτας» από διάφορους Δήμους της χώρας, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και οι πολυεθνικές επανέρχονται και αυτή τη χρονιά για να εκμεταλλευτούν τη χειμαζόμενη αγορά του Εμπορίου με την «Black Friday», στις 23 Νοέμβρη.

Εμπορεύματα θα βγουν στην αγορά κοψοχρονιά κτλ. Και ευλόγως αναρωτιέται κανείς: η εργοδοσίατρελάθηκε και τα δίνει όσο όσο, καταλαβαίνει την οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας και «βάζει ένα χεράκι» για να έρθει το χαμόγελο στα χείλη, με… φθηνά προϊόντα, σχεδόν στη μισή τιμή; Ή μήπως «είναι ο καπιταλισμόςηλίθιε»;
Μάλλον, το τελευταίο. Κι αυτό, διότι τ’ αφεντικά βλέπουν στην «Black Friday» άλλη μια «καινοτόμα ιδέα» για να «τεντώσουν» τους εργαζόμενους τους. Να βγάλουν από αυτούς, είτε στον ίδιο, είτε σε απλήρωτο επεκταμένο χρόνο εργασίας, τα τριπλά και τετραπλά λεφτά. Είναι χαρακτηριστικό πως -από την «Black Friday» και βάσει στοιχείων- τ’ αφεντικά αυξάνουν τα κέρδη τους μέχρι και 700%.
Τίποτε όμως από αυτά, δεν περνά στους εργαζομένους καλούνται όχι απλώς να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες αλλά πολύ περισσότερο, ακόμα και αν δεν επεκταθεί το ωράριό τους, καλούνται να δουλέψουν σε εξαντλητικό ρυθμό, εξυπηρετώντας υπερπολλαπλάσιους πελάτες από οποιαδήποτε άλλη ημέρα.
Η εργασία υπό τέτοια πίεση και σε τέτοια ένταση δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη εμπειρία αλλά είναι και ξεκάθαρα μια επικίνδυνη για την υγεία υπόθεση.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();