πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Οδηγός: Η συμπλήρωση της αίτησης για τα αναδρομικά σε 11 βήματα (pics)

Αναλυτικός οδηγός: Βήμα βήμα η ηλεκτρονική αίτηση για τα αναδρομικά. 
Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη, φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων
Μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις θα δέχονται από σήμερα ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ενώ έντυπες αιτήσεις θα γίνονται δεκτές µόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Η «Ηµερησία» ετοίµασε έναν πλήρη οδηγό για τη συµπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης. Υπενθυµίζεται πως η υποβολή αίτησης θεωρείται όχληση και διακόπτει την παραγραφή των αξιώσεων.  Αρχικά να αναφέρουµε ότι το δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ εξηγεί το άνοιγµα της ηλεκτρονικής αυτής διαδικασίας.

Συγκεκριµένα: «Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανταποκρινόµενη άµεσα στην ανάγκη διευκόλυνσης των καθηµερινών συναλλαγών των συνταξιούχων µε τον Φορέα, θέτει από σήµερα σε λειτουργία online εφαρµογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις µειώσεις που έχουν εφαρµοστεί σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.5 του ν 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τοµείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαµβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/ επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφεροµένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρµόδιες υπηρεσίες πληρωµών συντάξεων.
Η online εφαρµογή είναι διαθέσιµη στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους. Αξίζει να επισηµανθεί ότι κυρίαρχος προσανατολισµός του Φορέα παραµένει η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών».
Με την υποβολή της αίτησης αυτής θα ζητήσουµε να σταµατήσουν εδώ οι περικοπές.

Και από εδώ και στο εξής να λαµβάνουµε το ποσό της σύνταξης το αρχικό, κύριας, επικουρικής, δώρων και επιδοµάτων, αλλά και να γίνει επιστροφή αυτών των ποσών που έχουν περικοπεί από το 2013 έως και σήµερα. Ξεκινήστε λοιπόν την αίτησή σας κάνοντας τις ακόλουθες ενέργειες:
1. Πληκτρολογούμε το site του ΕΦΚΑ, το οποίο είναι www.efka.gov.gr και βλέπουμε στην οθόνη μας την εξής εικόνα.
untitled.png
2. Εδώ, κοιτώντας προς τα δεξιά θα δούμε τη στήλη που αναφέρεται στους συνταξιούχους και θα πρέπει να επιλέξουμε το πρώτο κείμενο, που λέει τα εξής: «Ηλεκτρονική αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη».
2.png
3. Τι επόμενο βήμα είναι να πατήσουμε πάνω στη λέξη Taxisnet.
3.png
4. Εδώ θα πρέπει να έχετε μπροστά σας τους κωδικούς του Taxis (οι κωδικοί με τους οποίους υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση και συμπληρώνετε τα αντίστοιχα πεδία).
4.png
5. Πατάμε πάνω στη λέξη «Εξουσιοδότηση» δίνοντας έτσι το δικαίωμα στο σύστημα να συνεχίσει.
5.png
6. Τώρα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
6.png
7. Το σύστημα σάς ανοίγει την αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, όπου εδώ θα επαληθεύσετε τα στοιχεία σας, τα οποία είναι προσυμπληρωμένα. Εάν επιθυμείτε αλλαγή επειδή κάτι δεν είναι σωστό, βεβαίως και μπορείτε να το κάνετε.
7.png
8. Βλέπετε την περιφερειακή υπηρεσία και τον τομέα επικουρικής ασφάλισης.
8.png
9. Επιλέγετε το ταμείο κύριας ασφάλισης και πατάτε το βελάκι όπου ανοίγει παράθυρο με όλες τις επιλογές. Η αίτηση μάς δίνει τη δυνατότητα επίλογης όλων των παρακάτω ταμείων.
9.png
ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ)
ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΕ)
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΕΤΑΑ - ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ)
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΕΤΑΑ - ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΤΣΑΥ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΜΕ (ΠΡΩΗΝ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΚΩ (ΠΡΩΗΝ ΤΑΥΤΕΚΩ) 
ΝΑΥΤΙΚΩΝ (ΝΑΤ)
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ)
10. Επιλέγετε το ταμείο της επικουρικής μας ασφάλισης. Ομοίως, πατώντας το βελάκι ανοίγει παράθυρο με όλες τις επιλογές.
10.png
11. Στο πεδίο Β συμπληρώνουμε ό,τι επιπλέον εμείς επιθυμούμε.
11.png
ΠΡΟΣΟΧΗ
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε τις περικοπές που έχουμε υποστεί από το 2012 έως και σήμερα, 2018. Να ζητήσουμε αναδρομική επιστροφή όλων των μειώσεων της κύριας σύνταξης, επικουρικής και δώρων. Να κάνουμε αναφορά στις διατάξεις των νόμων που έχουν εφαρμοστεί για αυτές τις μειώσεις και να δηλώσουμε ότι επιφυλασσόμεθα επί παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Σημαντικές απαντήσεις από τον ΕΦΚ σε ερωτήματα:
ΘΑΝΩΝ ΤΟ 2018 που η σύνταξη χηρείας ακόμα δεν έχει βγει, με ποιους κωδικούς θα υποβάλει η χήρα την αίτησή της για περικοπές της σύνταξης;
12.png
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ για την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις σε κύρια κι επικουρική σύνταξη;
13.png
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();