πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Αναδρομικά: 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους προσφεύγουν στα δικαστήρια

Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει περισσότεροι από 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους, διεκδικώντας αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία θα κριθεί η συνταγματικότητα της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας, από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το ποσοστό των υπαλλήλων που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 95% με 98%.
Όπως ανέφερε η «Καθημερινή», η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί όχι μόνο την καταβολή των αναδρομικών ποσών από το 2013 και μετά, αλλά και την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις περικοπές των μνημονίων.

Το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και το 98%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Από αυτούς, περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Όπως προκύπτει, μάλιστα, από το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών, στις 25 Ιανουαρίου 2019, σε περίπτωση αναδρομικής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων για την περίοδο 2013-2018, η δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 3,9 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση. Παράλληλα, η ετήσια προκαλούμενη δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των επιδομάτων, υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ σε μεικτή βάση.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();