πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Επιστροφή δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ: Το κρίσιμο στοιχείο

Εν αναμονή της έκδοσης απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκονται χιλιάδες μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και απασχολούμενοι από το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με την οποία θα κριθεί η συνταγματικότητα της πλήρους κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που επήλθε με το ν. 4093/2012 και ισχύει έναντι όλων στο Δημόσιο από 01.01.2013. Σύμφωνα με πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί περίπου στα μέσα Μαρτίου.
Ακόμα όμως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, πράγμα που δείχνει ότι, όσοι δεν έχουν προλάβει να προσφύγουν στα δικαστήρια, έχουν λίγο χρόνο ακόμα.
Αυτό διότι ο χρόνος έκδοσης της απόφασης, όπως φαίνεται, έχει σημασία. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτός από το κύριο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας ή μη της διάταξης, αναμένεται, σε περίπτωση κρίσης περί αντισυνταγματικότητας, να αποφανθεί και για το ζήτημα του ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται την επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων. Τα δικαιούνται όλοι ή μόνο όσοι έχουν ασκήσει αγωγές ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και έχουν εγείρει τις σχετικές αξιώσεις πριν από την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ; Η εκδοχή ότι το ΣτΕ θα κρίνει ότι τα δώρα και τα επιδόματα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά ενισχύεται και από το γεγονός ότι πιθανή κρίση περί του ότι όλοι δικαιούνται τα κομμένα δώρα και επιδόματα θα εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά.
Ο δικηγόρος Αθηνών Λάμπρος Ντουματσάς δήλωσε στο epoli.gr τα εξής σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα δώσει οριστικό τέλος σε ένα ζήτημα που αφορά μία σημαντική και πολυάριθμη κοινωνική ομάδα, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τους Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. Η αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των δώρων και των επιδομάτων είναι ένα θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλος αγώνας από τους νομικούς της πράξης. Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Ολομέλειας θα είναι θετική. Πιστεύουμε ότι το ΣτΕ θα κινηθεί στο δρόμο της προστασίας και εξασφάλισης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Η πολυαναμενόμενη απόφαση δεν εκδόθηκε έως τις 15 Μαρτίου, όπως ακουγόταν έντονα τον προηγούμενο καιρό. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν προσφύγει ζητώντας τα κομμένα δώρα και επιδόματα να το πράξουν ασκώντας αγωγές. Ο χρόνος δεν είναι πολύς και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να βιαστούν».  
*Δικηγορικό Γραφείο «Λάμπρος Σ. Ντουματσάς & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468   
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();