πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

ΒΑΕ: Καταγγελία και συμβασιούχοι Καθαριότητας ΟΑΕΔ κατά αυτών των Δήμων

Με σοβαρή καταγγελία κατά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ (ότι η μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σ’ αυτούς, οφείλεται σε άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλει τη μη καταβολή του εν λόγω επιδόματος έως σήμερα, καθώς και τη μη παροχή ΜΑΠ.
Ακόμη, οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν διαχωρισμό με τους εργαζομένους στους Δήμους στον τομέα της καθαριότητας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Είμαστε η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ η οποία αποτελείτε από εργαζόμενους της Σοχ1/2018 του ΟΑΕΔ. Με αυτή την επιστολή θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε την Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας για τη ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, ένα χρόνο μετά την πρόσληψή μας και μετά από 5 μήνες εμπαιγμού και κενών υποσχέσεων να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας για την καταβολή του επιδόματος.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ΄18 μας ενημέρωσαν από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΑΕΔ ότι υπάρχει κονδύλι για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και άρχισαν να βγάζουν μισθολογικές εκκαθαρίσεις με αναδρομική ισχύ από τον Μαιο΄18 με εντολή της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Ενώ περιμέναμε την καταβολή του επιδόματος στους λογαριασμούς μας τον Νοεμβριο΄18 μας ενημερώνουν προφορικά ότι το επίδομα απορρίφτηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τον Δεκέμβριο ΄18 και αφού συγκεντρωθήκαν εργαζόμενοι στείλανε επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ που αναφερόμασταν στο επίδομα. Μερικές μέρες αργότερα εργαζόμενοι έστειλαν μαζικά προσωπικές αιτήσεις προς τον ΟΑΕΔ ώστε να μας απαντήσουν γραπτώς τους λογούς που δεν μας καταβάλουν το επίδομα ανθυγιεινής και ΜΑΠ απάντηση που φυσικά δεν έλαβαν μέχρι σήμερα κι ας ήταν υποχρεωμένοι βάση νομού να απαντήσουν σε 15 μέρες. Τον Ιανουάριο ΄19 κάναμε ερώτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η απάντηση τους ήταν ότι είναι αρμοδιότητα του φορέα που εργάζεστε. Όπως διαπιστώθηκε στην πορεία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείου Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται ξεκάθαρα ότι τον Νοέμβριο που μας απέρριπτε ο ΟΑΕΔ το επίδομα δεν είχε γίνει καν ερώτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά η ερώτηση τους πήγε καθυστερημένα μερικούς μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο ΄19 ύστερα από πιέσεις των εργαζομένων που ξεσκέπασαν το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΕΜΑ της Διοίκησης του ΟΑΕΔ.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ?

Πλήρη αδιαφορία και εμπαιγμό από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στους εργαζόμενους που εξαντλήσαν κάθε περιθώριο ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Με ποιο σκεπτικό να γίνεται διαχωρισμός εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας ανάμεσα σε ΟΤΑ-ΟΑΕΔ αφού το αντικείμενο της εργασίας μας είναι το ίδιο. Από τη στιγμή που απασχολούμαστε με την εποπτεία καθαριότητας, ερχόμαστε καθημερινός σε επαφή με καθαριστικά φάρμακα, συλλογή σκουπιδιών, καθαρισμό τουαλετών, καθαρισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων όπως καταγράφετε στην ερμηνευτική εγκύκλιο 33 που επεξηγεί την εφαρμογή του νομού 4483/2017 στο άρθρο 98 και ειδικότερα στη σελίδα 28.

Χρειάζονται μήπως και άλλες αποδείξεις για τη συμπαιγνία της Διοίκησης ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας εις βάρος μας, με στόχο να μας σύρουνε σιγά-σιγά και σιωπηρά προς την έξοδο;

Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνεται ότι οι μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ, ισχύουν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, παράγοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Νόμοι που η κυβέρνηση άφησε ανέγγιχτους. Όπως άφησε ανέγγιχτες και τις διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους ασφαλισμένους που παραμένουν σε καθεστώς ΒΑΕ. Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμου (4512/2018, άρθρο 396) με τον οποίο επανεξετάζεται και το καθεστώς των ΒΑΕ στο δημόσιο, για όσους εργαζόμενους (ΟΤΑ, νοσηλευτές) υπάγονται σε αυτό, βάζοντας στο στόχαστρο και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που λαμβάνουν μέχρι τώρα.

Δεν παρακαλάμε και δεν ικετεύουμε για λύπηση. Ξέρουμε ότι είμαστε ανάμεσα στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα μιας κρίσης που φορτώθηκε άδικα στις πλάτες μας. Ξέρουμε ότι τα περιθώρια για να συμπληρώσουμε ένα πενιχρό οικογενειακό εισόδημα και κάποια ένσημα, για την κουτσουρεμένη σύνταξή μας, είναι περιορισμένα από μια βάρβαρη πολιτική. Δεν εγκαταλείπουμε όμως, όπως θα περίμεναν κάποιοι, τον αγώνα και τη διεκδίκηση για την επιβίωση των οικογενειών μας. Στέλνουμε μήνυμα σε εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους όμηρους συμβασιούχους να μην σκύψουν το κεφάλι σε κανέναν καλοθελητή, που προσφέρει παρασκηνιακές μεσολαβήσεις. Εμείς το μάθαμε με πικρή πείρα. Διεκδικήστε ανοιχτά και φωναχτά. Το δίκιο μας δεν πρέπει να το πνίγουμε μόνοι μας, επιτρέποντας τη διαιώνιση της βάρβαρης κατάστασης που ζούμε».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ-ΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΟΤΑ-ΟΑΕΔ. ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ…….ΥΠΑΡΧΕΙ?

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΟΑΕΔ

ΓΑΛΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

ΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3. Μ.Μ.Ε. 

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9/5/2019


'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();