πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Προσλήψεις «Βοήθεια στο Σπίτι»: Προχωρούν κανονικά και με αλλαγή κυβέρνησης

Κανονικά προχωρά η διαδικασία για την προκήρυξη 3.250 θέσεων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς εξαιρείται από τις απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου, όπως επιβεβαιώθηκε και από την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Η έκδοση πράξεων που αφορούν διορισμό τακτικού προσωπικού σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, με την ειδική διαδικασία του άρθρου 91 του ν. 4583/2018, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει των άρθρων 86 του ν. 4604/2019 και 222 του ν. 4610/2019 (Ένταξη Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι») (παρ. 2 του άρθρου 91 του ν. 4583/2018)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι φορείς και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συνεχίζουν να στέλνουν τα αιτήματά τους προς το υπουργείο Εσωτερικών και όταν ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει  η  έγκριση ΠΥΣ και στην συνέχεια το αίτημα προς τον ΑΣΕΠ, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοσης της προκήρυξης.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία είχε ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ των κομμάτων που την είχαν υπερψηφίσει ήταν και η ΝΔ, με πηγές του κόμματος να τονίζουν προς την aftodioikisi.gr ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά την συγκεκριμένη προκήρυξη. To γεγονός επιβεβαίωσε και με συνέντευξή του στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα («Υπάρχουν όμως και συμβασιούχοι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς για 10 χρόνια, για 15 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι όμηροι;»), είπε χαρακτηριστικά:  «Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, να αναφέρω δύο ενδεικτικά.  Οι αναπληρωτές καθηγητές. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ομηρία των αναπληρωτών καθηγητών και θα σχεδιάσουμε -σε συνέχεια και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση- προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Παιδεία με προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές. Υπάρχουν προγράμματα όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι” που δουλεύουν άνθρωποι 10, 15 χρόνια
Εντός του καλοκαιριού η προκήρυξη
Να σημειωθεί ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η προκήρυξη αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του καλοκαιριού καθώς υπάρχει συμφωνία για το ύψος των μορίων της ειδικής εμπειρίας με τα σωματεία των συμβασιούχων, ενώ ολοκληρώνεται και η δημιουργία οργανικών θέσεων στους δήμους, οι οποίες θα καλυφθούν με αυτές τις προσλήψεις.
Το νέο σύστημα προβλέπει την ίση μοριοδότηση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών προσόντων. Για κάθε μήνα προϋπηρεσίας θα δίνεται μία μονάδα ανά μήνα με ανώτατο όριο τους 120 μήνες (έως 120 μονάδες), ενώ η μοριοδότηση του συνόλου των ακαδημαϊκών προσόντων θα φτάνει τις 120 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, θα δίνονται δύο μονάδες για κάθε τέκνο, ενώ η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου θα μοριοδοτείται με 20 μονάδες.
Ο βασικός κανόνας, ο οποίος ισχύει για τον αριθμό των οργανικών θέσεων που μπορεί να συστήσει κάθε Δήμος, είναι ο αριθμός του προσωπικού που απασχολούνταν κατά την έναρξη ισχύος της διάταξης για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμες οργανικές δομές των ΟΤΑ α΄ βαθμού, με δυνατότητα προσαύξησης μέχρι και 7%.
Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον οργανικών θέσεων, που θα προκύψουν με την ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τις 14 νέες θέσεις και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει υπέρβαση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουν προβλεφθεί για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στις μόνιμες οργανικές δομές των Δήμων όλης της χώρας.
Περισσότερες προσλήψεις στους Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους
Επίσης τη δυνατότητα περισσότερων προσλήψεων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από αυτές που προβλέπει ο νόμος, δίνει στους Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, η οποία και ψηφίστηκε
Μιλώντας παλαιότερα στη Βουλή, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ειδική αυτή μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους υλοποιεί τη Συνταγματική επιταγή για ειδική προστασία της νησιωτικότητας και επιβάλλεται από τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του προγράμματος στα μικρά νησιά, αλλά και από την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες για τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες.
Ποιο συγκεκριμένα η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει:
Άρθρο….
Αριθμός θέσεων μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μικρούς νησιωτικούς δήμους
Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου του άρθρου 91 του ν. 4583/2018 (Α’ 212), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 86 του ν. 4604/2019 (Α’ 50), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά οι Ο.Τ.Α, α’ βαθμού που ανήκουν στην κατηγορία των Μικρών Νησιωτικών Δήμων της περίπτ. στ7 της παρ. 1 του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α7 87) και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας παραγράφου, δύνανται να συνιστούν, με την ίδια διαδικασία, οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού των ίδιων κλάδων και κατηγοριών και μέχρι του ίδιου αριθμού με τις θέσεις που προ βλέπονταν στην αρχική σύμβασή τους με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε, κατά τα έτη 2011 ή 2012, για την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ακόμα και αν ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον αριθμό ενεργών συμβάσεων προσωπικού του Προγράμματος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος».
α. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 4583/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 86 του ν. 4604/2019, οι λέξεις «μέχρι τις 31.3.2019» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι τις 30.4.2019».
β. Στο τρίτο, μετά την προσθήκη εδαφίου με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 4583/2018, οι λέξεις «σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο» αντικαθίσταται από τις λέξεις «σύμφωνα με την παράγραφο αυτή».
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();