πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Καύσωνας: Τι ισχύει για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ


Για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη διάρκεια της εργασίας με υψηλές θερμοκρασίες. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Διανύουμε τους μήνες του καλοκαιριού και ήδη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία και με την ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά δύσκολες τις συνθήκες εργασίας. Ιδιαίτερα για όσους εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, οι συνθήκες εργασίας γίνονται ανυπόφορες και εξοντωτικές.
Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ.). 
Σας ενημερώνουμε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, για λόγους προστασίας της υγείας μας στη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να απαιτούμε να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
  • Όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 36 βαθμούς ΔΕΝ εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Η εργασία μας σταματά στις 11 π. μ.
  • Όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 38 βαθμούς, ιδιαίτερα μεταξύ 11-4 μ . μ , η εργασία πρέπει να σταματά και σε κλειστούς χώρους. Αποκομιδή απορριμμάτων ΔΕΝ γίνεται την ώρα αυτή.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι συνάδελφοι οι οποίοι εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω των προβλημάτων υγείας, όπως: καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, άλλα νοσήματα, γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης. 
  • Εργασίες που δεν είναι εύκολο να ανασταλούν όπως καθαρισμός λαϊκών αγορών, ταφές- εκταφές, η υπηρεσία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατίθεται δροσερό νερό στους εργαζόμενους.
Οι Δήμοι, ως εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν ώστε να κλιματίζονται όλοι οι στεγαζόμενοι χώροι . Έχουν την ευθύνη σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας να παίρνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και προστασίας των εργαζομένων κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.

Παρά το γεγονός ότι ΔΕΝ έχουν δοθεί σε αρκετούς Δήμους τα μέσα ατομικής προστασίας και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη για αυτό, θα πρέπει να φοράμε καπέλο, γυαλιά, ελαφρά ρούχα.

Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές.

Οι συνάδελφοι που διαπιστώνουμε ότι δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, τα απαιτούμε, δεν σωπαίνουμε, απευθυνόμαστε στο σωματείο, την ομοσπονδία.

Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Ιούλιος 2019
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();