πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Στα «σκαριά» μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους κατά 5% σε βάθος τετραετίας από το 2020 είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης. Οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση, από 20% που είναι σήμερα θα φτάσουν το 15% το 2023. Στην πλήρη εφαρμογής της μείωσης, το μηνιαίο όφελος θα είναι 32,5 ευρώ, τα οποία θα μοιράζονται ισόποσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews της Κυριακής, επί τάπητος έχουν κατατεθεί τρία βασικά διαφορετικά σενάρια, ωστόσο -όπως αναφέρουν στην εφημερίδα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας- καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ.

Το πρώτο σενάριο, που κερδίζει έδαφος, προβλέπει ισόποση μείωση των εισφορών κάθε χρόνο, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, ομοίως κατά 1,25% το 2022 και επίσης, κατά 1,25% το 2023.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση της μείωσης των εισφορών με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας και το τρίτο σενάριο προβλέπει γενναία μείωση του ποσοστού από τον πρώτο κιόλας χρόνο, με στόχο να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το ετήσιο κόστος για την πλήρη υλοποίηση του μέτρου, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τη μείωση και των εισφορών κατά 2,5 μονάδες για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και από 13,33% πέσει στο 10,83%, το κόστος ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();